Servisne informacije

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme ali i dalje nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kiša će mjestimično biti i intenzivnija, a lokalno je muguća i pojava grada. Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugo. Dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26, na jugu zemlje do 28 stepeni.

Pogoršanje vremena, povremeno praćeno padavinama, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje i iscrpljenosti. Pri tome će više svježine tokom jutra i večeri uz mirniji san, ipak djelimično umanjiti negativne efekte nestabilnih vremenskih prilika.

U područjima gdje je tokom noći padala kiša ili još uvijek pada, savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Ponegdje na dionicama u višim planinskim predjelima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog jutarnje magle. Na vrijeme se informišite o prohodnosti puteva i graničnih prelaza, kako bi vaše putovanje učinili ugodnijim i sigurnijim. Sporije, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Konjic-Jablanica, Donji Vakuf-Travnik, Žepče-Zenica i Bosanski Šamac-Orašje. Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.