U subotu ljetni pohod preko Grebka

– U organizaciji Planinarskog kluba “Goražde – Maglić” 11. i 12. juna održat će se  25.  ljetni pohod “Grebak – put života”.

Predsjednik kluba Zajko Šovšić ističe da se time  nastavlja tradicija sjećanja na sve ono što je Grebak značio u najtežim ratnim danima u opkoljenom Goraždu.

“ Očekujemo učešće više od 50 učesnika, kako iz Goražda, tako I Tuzle, Sarajeva, Sanskog Mosta, koji  će preći dionicu dugu 48 kilometara koja je u tom periodu značila put spasa, ali i put smrti, zaustavljajući se na mjestu stradanja i odajući počast žrtvama. Svi zainteresovani za učešće mogu se prijaviti do četvrtka 9.juna, a polazak je planiran u subotu u osam sati sa centralnog spomen obilježja u Goraždu” – kazao je Šovšić.

Na značaj Grepka nastoji se ukazati i mladima, te će se u okviru ovogodišnje manifestacije održati I takmičenja

“ U subotu 11.juna planirano je takmičenje u orijentaciji, a dan kasnije I u orijentiringu te ćemo I tu priliku iskoristiti da ukažemo na značaj Grepka I važnost očuvanja sjećanja na taj period” – kazao je predsjednik PK “Goražde – Maglić”.

U klubu koji dvije i po decenije organizuje ljetni i zimski pohod ističu da je sjećanje na Grebak trajna obaveza. Podsjećaju da su mnogi iz opkoljenog Goražda otišli putem Grepka, snabdijevali se hranom i municijom a mnogi su na tom putu ostavili svoje živote stradajući od hladnoće, iscrpljenosti i u neprijateljskim zasjedama. Učesnici pohoda I ove godine  odat će počast stradalima, zaustavljajući se na mjestima koja su obilježena kao trajni podsjetnik na ta vremena.