CIK potvrdio: Osiguran novac za izbore

FOTO: A. KUKIĆ

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović na današnjoj pres-konferenciji potvrdio je da je uplaćeno 12.5 miliona KM, neophodnih za održavanje općih izbora.

Aktivnosti nisu mogle početi bez sredstava

Sredstva su operativna i od jučer su na računu CIK-a.

– Obavještavam javnost da su sredstva za provedbu Općih izbora operativna i od jučer se nalaze na računu CIK-a. Želim da se zahvalim gospodinu Vjekoslavu Bevandi na brzom izvršenju odluke visokog predstavnika. Aktivnosti koje nisu mogle biti započete zbog nedostatka sredstava sada mogu biti započete.

Jedna od najzahtjevnijih aktivnosti su javne nabavke. Pokrenute su sve javne nabavke potrebne za provođenje Općih izbora.

Dakle, ponovo su donešene tri odluke, koje su prethodno poništene, a odnose se na nabavku, štampanje izbornog materijala i oglašavanje- rekao je Arnautović.

Odluka Kristijana Šmita

Pozvao je sve privredne subjekte da se prijave na javne nabavke koje CIK raspisuje. Predsjednik CIK-a se zahvalio visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) zbog odluke da upotrijebi bonske ovlasti i donese odluku o finansiranju izbora.

– Izražavam žaljenje što nadležni organi i pored niza apela nisu postupili u skladu sa svojim obavezama – rekao je Arnautović.

Obavijestio je javnost i o tome da je završen postupak ovjere, da je ovjereno 90 političkih stranaka i 17 nezavisnih kandidata.

– Do 14. juna do 16 sati teče rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija. Ranije je predstavljena aplikacija e-izbori koja je aktivna. Do sada je otvoreno 16.000 naloga iz inozemstva i u toku je njihova obrada. Od 14. juna pokrenut ćemo i newsletter koji će biti dostupan svima koji žele da se pretplate – rekao je Arnautović.

Podsjećamo, CIK je ranije raspisao izbore za 2. oktobar.

Izvor : Avaz.ba