Druga međunarodna trka prijateljstva Goražde 5 K 19.juna

Goražde će i ove  godine biti domaćin jedinstvene sportske manifestacije. U organizaciji Atletskog kluba, 19. juna će biti održana druga Međunarodna trka prijateljstva – Goražde 5 K koja će okupiti oko 300 učesnika iz sedam zemalja. Pored glavne, predviđene su i trke za djecu u različitim kategorijama, koje će takođe okupiti učesnike iz više od deset gradova BiH.

Predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman ističe da se pripreme privode kraju te da za manifestaciju koja promoviše kraljicu sportova, zdrave stilove života, ali i grad i kanton u cjelini, vlada veliko interesovanje.

– Naš grad i kanton zaslužuju jednu ovakvu zaista kvalitetnu sportsku manifestaciju. Već je prijavljeno više od 250 učesnika za glavnu trku 5 K iz sedam zemalja a prijave još traju. Jednako zamiljive bit će i trke za djecu svih uzrasta, od cicibana do 2006/2007. Godišta u ukupno šest kategorija, a već je izvjesno da nam dolaze dječaci i djevojčice iz više od deset gradova BiH, tako da zaista očekujemo jednu jako dobru i zdravu konkurenciju i predivnu sportsku manifestaciju – pojašnjava Šuman.

Napominje da će se trka i ove godine održati u najljepšim dijelovima grada, obalom rijeke Drine, sa startom i ciljem u Omladinskoj ulici

-Obezbijeđen je bogat nagradni fond za najbrže u muškoj i ženskoj konkurenciji, zatim za najbrže Goraždane i Goraždanke za koje takođe imamo nagrade. Naši sponzori obezbijedili su i bogate poklone za djecu, a svi učesnici će dobiti i učesničke medalje bez obzira na plasman, tako da će svi biti pobjednici i zadovoljni – ističe predsjednik Atletskog kluba Goražde.

Za glavnu trku do sada su prijavljeni učesnici iz Srbije, Slovačke, Austrije, Švicarske, SAD-a, Poljske, BiH i drugih zemalja, što svjedoči o jakoj konkurenciji koja će biti izazov i za najuspješnijeg goraždanskog maratonca, pobjednika prošlogodišnje trke Emira Hastora.

-Konkurencija će biti zaista jaka sa oko 300 učesnika i sigurno će biti od 15 do 20 najboljih trkača iz BiH, ali kao i svaki put, ja ću dati 200 posto sebe da zlatna medalja ostane u gradu na Drini, jer nema većeg zadovoljstva za svakog sportistu nego boriti se na domaćem terenu – kazao je Hastor.

Iz Atletskog kluba poručuju da je ovo jedina goraždanska manifestacija koja promoviše “Sport za sve” u kojoj mogu učestvovati od najmlađih do najstarijih. Druga međunarodna trka prijateljstva Goražde 5 K  održat će se 19. juna, a počinje od 9.30 trkama za djecu, dok je glavna trka u dužini od 5 kilometara predviđena u 11 sati.

Pokrovitelji manifestacije su Vlada BPK, ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Grad Goražde, a podršku su pružile i druge institucije, ustanove i sponzori.