Obnovljen rad Sportskog društva Goražde, za predsjednika izabran Kasim Kamenica

 U Goraždu je obnovljen rad Sportskog društva Goražde, koje je prvi put osnovano ratne 1992. Godine i koje je bilo nosilac organizacije sportskih takmičenja u najtežem periodu, od kojih su najznačajnije Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO), prve sportske igre u ratom okupiranoj BiH.

Ideju o obnovi rada Sportskog društva inicirala je nekolicina sportskih radnika među kojima i rukometni trener Kasim Kamenica koji je na obnoviteljskoj Skupštini izabran za predsjednika tog društva dok je Armin Herenda imenovan za predsjednika Skupštine.

Nekadašnji sportisti, sudionici i svjedoci sportskih trakmičenja u ratu kao i mladići i djevojke koji se takmiče danas u dresovima klubova koji nose ime Goražde, evocirali su uspomene na vrijeme kada se  i sportom pružao otpor ratnom vihoru, a delegati šest klubova koji su sonivači novog sportskog društva usvjili su i neophodne akte.

„ Uključili smo pet loptaških sportova koji nose ime Goražde i priključili smo  Atletski klub koji je nama veoma važan i koji je bazni sport,  a želimo da napravimo nove trendove i novu organizaciju sportskih prilika u Goraždu. Želimo da na dostojanstven način nosimo ime  kantona i Grada Goražde i da u tom pravcu vaspitavamo mlade sportiste i doprinesemo poboljšanju uslova neophodnih za goraždanski sport. U svojoj karijeri imao sam priliku raditi u sportskim društvima i vidio sam određenu snagu udruženih klubova i vjerujem da ćemo zajedničkim snagama raditi za dobrobit sporta“ – kaže predsjednik Sportskog društva Goražde, Kasim Kamenica.

Naglašava da je prvi prioritet stvaranje bolih uslova u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“

 „ Našim pritiscima smo tokom protekle zime imali u dobroj mjeri zagrijanu dvoranu tako da smo mogli obavljali trenažne kativnosti a trenutno postoje  planovi o promjeni rasvjete i postavljanju parketa. Naša podloga je trenutno veoma lošem stanju i veoma negativno utiče na povrede sportista i na tome se trenutno radi. Znamo da je teško, ali ako te dvije stavke poboljšamo kao i grijanje, mi smo sportistima omogućili da imaju nove okolnosti  i bolje uslove a samim tim i rezultate i nadam se da će to uskoro biti riješeno“ – ističe Kamenica.

Napominje da u svemu očekuje i podršku gradskih i kantonalnih struktura vlasti, koju su na obnoviteljsko-osnivačkoj skupštini obećali i premijerka BPK Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

„ Dobro sarađujemo u posljdnje vrijeme i sa premijerkom  i sa gradonačelnikom Goražda. Iako objekti pripadaju gradu, Vlada BPK je već pomogla  tokom zime u kupovini ogrijeva i participarali su zajendo u zagrijavanju dvorane, tako da očekujemo punu njihovu podršku. Svaki delegat, na bilo kojoj utakmici bez obzira da li je riječ o rukometu, odbojci i slično, nama principijelno postavi mjerač i naša dvorana ne zadovoljava ni  minimalne uvjete za odigiravanje utakmica i to je neminovno da se promjeni i da se uradi moderna led rasvjeta koja bi zadovoljavala i te ali i kriterije TV prijenosa kojih se ne trebamo odricati. Tu je i ideja o pravljenju  jedne nove, trenažne dvorane, kako bi mogli imati veći fond sati treninga i time stvarati bolje uslove za naše sportiste,  kako bi dostojanstveno nosili me ovog grada jer razvoj goraždanskog sporta je naš osnovni cilj“ – zaključuje Kamenica.