Zasjedala Vlada BPK Goražde

Vlada BPK Goražde na današnjoj 136.redovnoj sjednici odobrila je isplatu sredstava za podsticaj u poljoprivredi (pravna i fizička lica) u ukupnom iznosu od 78.273,10 KM.

Novčani podsticaji namijenjeni su: za proizvodnju merkatilnog krompira za 30 registrirana poljoprivredna proizvođača, plasteničku proizvodnju za 38 registrirana poljoprivredna proizvođača, proizvodnju žitarica i ljekovitog bilja– proljetna sjetva, prijenos iz 2021.godine, za 16 korisnika, kao i za sufinansiranje obaveza po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za zaposlene u poljoprivredi (žene i muškarci) za 30 registriranih poljoprivrednih proizvođača-obrtnika.

Po osnovu utroška sredstava iz Programa ruralnog razvoja za 2022.godinu, iz budžeta Ministarstva za privredu odobreno je 60.000 KM. Sredstva za investicije u poljoprivredna gazdinstva dobilo je 31 lice, te 6 lovačkih udruženja i sportsko-ribolovnih društava za očuvanje autohtonih životinjskih vrsta. Po osnovu ovog programa, Gradu Goražde odobrena su sredstva za realizaciju dva, a općinama Pale i Foča u Federaciji BiH za po jedan projekt ruralne infrastrukture.

Iz budžeta Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, za isplatu treće i četvrte rate, od ukupno sedam studentskih stipendija, studentima s područja BPK-a Goražde za studijsku 2021/2022.godinu odobreno je 53.920 KM, a Sportskom savezu BPK-a Goražde 10.200 KM za isplatu petog i šestog dijela, od ukupno dvanaest dijelova za ovu godinu.

Na zahtjev Grada Goražde, utvrđen je prijedlog Odluke o javnom interesu za izgradnju kulturno-rekreativnog kompleksa na lokalitetu Rorovi u Goraždu koji je proslijeđen u skupštinsku proceduru.

Vlada BPK Goražde dala je pozitivno mišljenje na Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrijevnog drveta i proizvoda od drveta, upućene od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine s ciljem obezbjeđenja neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanja prijetne od ozbiljne i nepopravljive štete za šume BiH te sprječavanja nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu.

Kantonalno ministarstvo urbanizma zaduženo je da pripremi Mišljenje na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode Federacije BiH, a nadležna ministarstva za odgovor na poslaničku inicijativu zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Kenele Zuko.

Razmatrana je i primljena je k znanju Informacija o stanju sigurnosti i aktivnostima iz nadležnosti rada Uprave policije za maj ove godine. Prema ovom izvještaju, bezbjednosna situacija je zadovoljavajuća, a kao rezultat pojačane kontrole saobraćaja u ovom mjesecu izdvajamo više od 500 prekršajnih naloga   zbog prekoračenja brzine koju su registrovali radari, dok je 35 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod djejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita.

Vlada je na današnjoj sjednici imenovala direktora Turističke organizacije BPK-a Goražde, kao i članove privremenog Nadzornog odbora ove organizacije.

Na mandatni period od pet godina imenovan je direktor Kantonalne uprave za šumarstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a nakon razrješenja privremenog predsjednika, imenovan je i novi predsjednik Skupštine JP RTV BPK Goražde.