Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova (BPK) Goražde provodi kampanju „Oružje ne štiti, oružje ubija“

Kampanja se realizuje uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BIH) i Koordinacioonog odbora za kontrolu malog oružja i lahkog naoružanja u Bosni i Hercegovini u okviru projekta „Prevencija i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini – PILAR“, a sprovode je Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i Policija Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

„ Kampanja ima za cilj da podigne svijest kod prvenstveno mlađih osoba ali i svih građana o opasnostima i posljedicama koje uzrokuje upotreba vatrenog oružja. Ključne poruke kampanje su: „Nesreća ne bira mjesto i vrijeme, i ne dešava se tamo nekome i negdje drugo“, „Upotreba vatrenog oružja ima za posljedicu smrt, povrede i psihološke traume“, „Oružje nije snaga, nego slabost, s oružjem se ne pokazuje hrabrost, nego nemoć i strah““ – precizirao je šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku  MUP-a BPK Goražde, Mirsad Kamenica.

Navodi da podaci policijskih agencija u Bosni i Hercegovini govore da su nesretni slučajevi uzrokovani vatrenim oružjem podjednako česti u svim dijelovima države te podsjeća da  Zakoni o oružju u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog ko dobrovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu.

„Takvo oružje može dobrovoljno predati pozivom na 122 nadležnoj policijskoj agenciji u BiH,  bez straha od sankcije. Pozivom prema nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcije se mogu prijaviti i vatreno oružje, municija i eksplozivne naprave  odloženi na javnim mjestima ili površinama“ – pojasnio je on.

Dodao je da se kampanja provodi i u srednjim školama, u periodu maj – juni i septembar – oktobar ove godine te mart-april 2023.godine.

„ Kampanja u srednjim školama je zamišljena, da se u III i IV razredima srednjih škola organizuju kratka predavanja učenicima na ovu temu, uz podjelu promotivnog materijala. Takođe, dio aktivnosti će se odnositi i na korištenje različitih medijskih alata te podjelom promotivnog materijala građanima. Policijski službenici Uprave policije nakon pruzimanja promotivnog materijala od strane UNDP-a, ostvarili su saradnju sa predstavnicima srednjih škola u BPK uz dogovor da se prilikom dodjele diploma maturantima dodjeli i ovaj promotivni materijal, a koji će biti izložen i na ulazima u škole“ –  kazao je Kamenica.

Napomenuo je da je saradnja ostvarena i sa javnim institucijama i ustanovama u BPK gdje će takođe biti izložen promotivni materijal kampanje.

„ Vrijeme provođenja opšte društvene kapmanje takođe je planirano u tri dijela  juli-august i novembar-decembar 2022 i april-maj 2023.godine. Zavisno od organizatora kampanje UNDP-a, službenici Uprave policije, nastavit će provođenje daljih aktivnosti predviđenih kampanjom“ – zaključuje Kamenica.

Projekat „PILAR“ se realizuje u okviru inicijative Mapa puta 2024 za održivu kontrolu malog oružja i lahkog naoružanja na Zapadnom Balkanu koju finansiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevima Holandija, Kraljevina Norveška i uz podršku Evropske unije.