Goražde pamti heroje

–  Na današnji dan prije dvadeset sedam  godina goraždansku enklavu je potresla tužna vijest o pogibiji 14 istinskih boraca, dok je  dan ranije poginuo  još jedan pripadnik 31. DUB .  Svi su živote izgubili na lokalitetu Sjenokosa, prilikom odbrane Goražda pod višegodišnjom opsadom.

U istom danu, 16.juna 1995. Godine  poginuo je komandant Meho Drljević I njegovih 13 saboraca – Hasib Mirvić, Ferid Topuz, Senadin Obuća, Mustafa Mirvić, Esmir Adžović, Emsad Herenda, Ibro Šahbaz, Sadat Kamenica, Elvir Kanlić, Mensur Ramović, Alija Mehović, Enver Čavrk, Enver Perla i Halil Herak.

    Dvadeset sedam godina  poslije svježa je rana u dušama svih onih koji su poznavali neustrašive mladiće koji su u istom danu utkali živote hrabro se suprostavljajući onima koji su sa okolnih brda sijali smrt po tadašnjoj zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Predsjednik Udruženja veteran rata, zelenih beretki I patriotske lige i ratni komandant 31. Drinske udarne brigade (DUB) Abduselam Sijerčić – Pelam naglašava da je to najveća tragedija koja je zadesila ovu brigadu

” Nikad se nije desilo da u jednom danu izgubimo toliko boraca i to uglavnom neustrašivih mladića od 23 do 28 godina, koji su do momenta pogibije u bezbroj navrata pokazali i dokazali svoju neviđenu hrabrost. Nažalost, živote su izgubili prilikom izvršenja borbenog zadatka na Sjenokosu i u pokušaju da pomognu jedni drugima” – prisjetio se Sijerčić.

Meho Drljević poginuo je  na dužnostia komandanta bataljona, zamjenika komandanta i načelnika Štaba 831. drinske brigade ARBiH, a 1996.godine posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.Najvećim ratnim priznanjem, značkom “Zlatni ljiljan” odlikovan je i njegov saborac Alija Mehović.

 Povodom  tužne godišnjice  u Goraždu će se održati tradicionalna manifestacija “Memorijal Meho Drljević-dedo i saborci”, koja počinje 24. juna  obilaskom mezarja u Kolijevkama  te  učenjem tevhida u džamiji u Kopačimai.

  Manifestacija se  završava   dan  kasnije tradicionalnim   turnirom u malom nogometu u Gradskoj dvorani “Mirsad Hurić” u čijem holu će biti postavljena izložba ratnih fotografija.