Na Međunarodnoj trci prijateljstva Goražde 5K oko 300 trkača iz sedam zemalja

Atletski klub Goražde organizator je druge po redu Međunarodne trke prijateljstva- Goražde 5 K koja će se održati ovog vikenda. Kako je istaknuto na današnjoj pres – konferenciji, za održavanje ove jedinstvene sportske manifestacije sve je spremno.

Predsjednik Atletskog kluba Zaim Šuman naglašava da će Goražde u nedjelju  biti regionalni centar sportskih dešavanja, te da se privode kraju posljednje pripreme  za ovaj sportski događaja koji promoviše kraljicu sportova, zdrave stilove života ali i grad i kanton u cjelini, a za koji vlada veliko interesovanje

” Na  glavnoj utrci očekujemo učešće oko 300 učesnika iz sedam evropskh zemalja dok na trkama za djecu, u 12 kategorija očekujemo učešće oko 250 mališana iz deset bh.gradova. Smatramo da je ova trka od izuzetne važnosti i za naš Atletski klub, ali i za grad i kanton i sretni smo što smo uspjeli da zadržimo kontinuitet i nastavimo ovu lijepu tradiciju započetu prošle godine i da ona prerasta, možemo reći, u jednu od najznačajnijih sportskih manifestacija u kantonu” – kazao je Šuman.

U klubu su ponosni na činjenicu da će se u gradu na Drini i ove godine  okupiti najbolji trkači iz BiH, ali i drugih zemalja te su pozvali građane da ih pozdrave na dionici kojom se odvija trka, najljepšim dijelovima grada, obalom rijeke Drine, sa startom i ciljem u Omladinskoj ulici…

” Imat ćemo trkače iz SAD-a, Švicarske, Austrije, Poljske, Slovačke, Srbije, BiH i konkurencija će sigurno biti na jednom zavidnom nivou jer  očekujemo najbolje trkače iz BiH, dugoprugaše i ja ću dati sve od sebe da i ove godine pobjedim u svom gradu.  Drago mi je da smo obezbjedili nagrade za najuspješnije učesnike trke 5K u muškoj i ženskoj konkurenciji te pehare i medalje koje će osvojiti i najuspješnije Goraždanke i Goraždani i, što nam je posebno važno, da ćemo usrećiti i svu djecu prigodnim poklonima i medaljama” – kazao je član AK Goražde i pobjendik prošlogodišnje trke Emir Hastor.

Druga međunarodna trka prijateljstva Goražde 5 K  održat će se  u nedjelju 19. juna, a počinje od 9.30 trkama za djecu, dok je glavna trka u dužini od 5 kilometara predviđena u 11 sati. Pokrovitelji manifestacije su Vlada BPK, ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Grad Goražde, a podršku su pružile i druge institucije, ustanove i sponzori. Medijski pokrovitelj manifestacije je JP RTV BPK Goražde.