Uhapšeni lažni bombaš predat u Tužilaštvo KS

foto: b.ceric / avaz

Alem Kahrović koji je jučer uhapšen zbog prijavljivanja lažnih dojava o postavljenim bombama u Državnom i Općinskom sudu predat je u nadležnost Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Iz Tužilaštva BiH su se jutros oglasili gdje su naveli “da je osumnjičena osoba uhapšena za krivična djela ugrožavanja sigurnosti i lažne dojave i vrše se potrebne istražne aktivnosti radi daljeg prikupljanja dokaza i potpunog dokumentovanja i krivičnog djela terorizma”.

Tužilaštvo BiH radi na procjeni prouzročene štete jučerašnjim dojavama, zbog odgođenih ročišta i onemogućavanja rada institucija, čija će naknada biti stavljena na teret osumnjičenom, te se vrše aktivnosti na prikupljanju podataka o pokretnoj i nepokretnoj imovini, u cilju nadokonade prouzročene štete.

Podsjetimo, pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo jučer su identifikovali i uhapsili osobu koja se dovodi u vezu da je uputila lažnu dojavu o postavljenim bombama u Državnom i Općinskom sudu u Sarajevu.

Alem Kahrović je 2018. godine privođen u policijskoj akciji “Limit” kada su otkrivene dvije grupe osumnjičene za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja.

Grupe su predvodili Samedin Fišić, zvani Šišmiš, i Malik Mušanović, koji su nabavljali drogu, uglavnom amfetamin, ekstazi, marihuanu, spid i kokain. Kahrović se pominje i optužnici koja je podignuta protiv Samedina Fišića i ostalih, a kojima je danas u 9.30 sati u Kantonalnom sudu Sarajevo bio zakazan nastavak suđenja.

avaz.ba