Emir Hastor prvi na Međunarodnoj utrci u Goraždu

Goraždanski maratonac Emir Hastor ovjerio je prošlogodišnju titulu, pobjedivši  i na drugoj Međunarodnoj trci prijateljstva Goražde 5 K koja je u organizaciji Atletskog kluba održana danas u tom gradu.

Drugo mjesto osvojio je Berin Mušanović član Atletskog kluba “Bosna” iz  Sarajeva, dok je treći na cilj stigao Kerim Saračević iz AK Vlasenica.

“ Zadovoljan sam jer sam ispunio obećanje I zlatna medalja, pa ovaj put I pehar, ostali su u Goraždu, jer sam obećao da ću se zalagati 200 posto da osvojim prvo mjesto. Kao I prošle  godine, I ovaj put sam imao nenormalnu tremu jer nije jednostavno trčati pred domaćom publikom I mimo toga pripremati ovu manifestciju. Nadam se da su svi učesnici zadovoljni I  da smo pokazali kako jedan mali grad I kanton može organizovati jedan ovakav događaj” – kazao je Hastor.

Prvakinja u ženskoj konkurenciji je Edina Harbinja iz Sarajeva, članica grupe “Trčanje I to”, druga je Meldina Osmanović “Capital Riners”, dok je trećeplasirana  Naida Đugum iz AK “Bosna” Sarajevo.

“ Utisci su super, atmosfera je bila predivna I svi su nas dočekali raširenih ruku, priredivši nam veliku dobrodošlicu u Goražde, uz navijanje. Rijetko je u BiH doživjeti takvu atmosferu, obično su ljudi ljuti što se zatvara saobraćaj. Malo je bilo vruće, a srećom povjetarac sa Drine nam je olakšao I nije bilo tako strašno. Ovakve manifestcaije su jako bitne za promociju zdravih stilova života” – kazala je pobjednica u ženskoj konkurenciji, Edina Harbinja.

Druga Međunarodna trka prijateljstva Goražde 5K okupila je više od 500 učesnika različitih uzrasta, a u glavnoj trci učestvovalo je 300 takmičara iz sedam zemalja: Švicarske, Austrije,   Amerike, Poljske, Slovačke, Srbije, i raznih krajeva BiH.

Posebnu draž manifestaciji dale su utrke djece u kojima je učestvovalo više od 250 dječaka i djevojčica iz deset gradova BiH, koji su se takmičili u 12 kategorija.  Organizirane su utrke od cicibana na 50 metara do ostalih kategorija gdje je najduža bila 300 metara. Uz najuspješnije, svi učesnici su dobili I učesničke medalje, a sa svu djecu obezbjeđeni su I slatki pokloni.

Medalje I pehari dodjeljeni su I  za najuspješnije Goraždane i Goraždanke  na utrci 5 K, a u ženskoj konkurenciji to je Aida Hastor dok je u muškoj najbrži bio Ajdin Kanlić.

Pored najuspješnijih takmičara, Atletski klub poseban poklon dodjelio je Zlatanu Alagiću iz Bihaća, članu grupe “Trčanje I to” koji uprkos invaliditetu, redovno učestvuje na utrkama ovog tipa širom BiH.

U Atletskom klubu Goražde ponosni sun a organizaciju ove jedinstvene manifestacije koja promoviše kraljicu sportova, zdrave stilove života ali I prijateljstvo među ljudima

“ Smtramo da je ova manifestcaija veoma bitna za naš gard I dragon am je da smo nastvaili ovu lijepu tradiciju, započetu prošle godin, so bzirom da j eovo  jedinstvena manifestacija u kojoj je omogućeno učešće građana svih uzrasta, od najmlađih do najstarijih. Veoma smo pponosni I sretni što smo danas bili domaćini velikom broju učesnika, naših prijatelja, vrhunskih I profesionalnih atletičara, tako da je vladala jedna dobra I zdrava konkurencija I sve je proteklo u najboljem redu” – kazao je predsjednik Atletskog kluba Goražde, Zaim Šuman.

Uz ministricu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu I sport BPK Biljanu Begović te gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića koji su I generalni pokrovitelji ovog sportskog događaja, medalje I pehare najuspješnijima danas su između ostalih uručili predsjednik Sportskog društva Goražde Kasim Kamenica I    bh. olimpijac I trener AK “Bosna” Islam Đugum.