Goražde danas domaćin Međunarodne trke prijateljstva, okuplja se više do 300 učesnika

Goražde je danas domaćin Međunarodne utrke prijateljstva “Goražde 5K”, jedinstvene sportske manifestacije u organizaciji Atletskog kluba koja u gradu na Drini okuplja više 300 učesnika iz sedam zemalja.

“Učesnici glavne utrke 5 K dolaze iz Srbije, Slovačke, Austrije, Švicarske, SAD-a, Poljske, BiH i drugih zemalja, Jednako zanimljive bit će i utrke za djecu svih uzrasta, od cicibana do 2006/2007. godišta u ukupno šest kategorija u kojoj se takmiče dječaci i djevojčice iz više od deset gradova”, kaže Zaim Šuman, jedan od organizatora.

Utrka se održava u najljepšim dijelovima grada, obalom rijeke Drine, sa startom i ciljem u Omladinskoj ulici. To je i veliki izazov za goraždanskog maratonca Emira Hastora, pobjednika prošlogodišnje trke.

“Konkurencija će biti veoma jaka sa oko 300 učesnika i sigurno će biti od 15 do 20 najboljih trkača iz BiH, ali ja ću dati 200 posto sebe da zlatna medalja ostane u gradu na Drini, jer nema većeg zadovoljstva za svakog sportistu nego boriti se na domaćem terenu”, kazao je Hastor.

Iz Atletskog kluba poručuju da je ovo jedina goraždanska manifestacija koja promoviše “Sport za sve” u kojoj mogu učestvovati od najmlađih do najstarijih. Druga međunarodna utrka prijateljstva “Goražde 5 K” počinje od 9.30 utrkama za djecu, dok je glavna utrka u dužini od 5 kilometara predviđena u 11 sati.

Obezbijeđen je bogat nagradni fond za najbrže u muškoj i ženskoj konkurenciji, zatim za najbrže Goraždane i Goraždanke, kao i pokloni za djecu, dok će svi učesnici dobiti i medalje bez obzira na plasman.