Ministri zemalja G20 na sastanku: Razgovarat će o jačanju zdravstvenih sistema

Tedros Adano Gebrejesus / FOTO: AGENCIJE

Ministri zdravstva zemalja iz skupine G20, u kojoj su najveće svjetske ekonomije, započeli su danas u Džakarti niz sastanaka na kojima će raspravljati o jačanju zdravstvenih sistema širom svijeta u svjetlu pandemija koronavirusa.

– Na sastancima će se raspravljati o izgradnji sistema sigurnosti u zdravstvu, usklađivanju zdravstvenih protokola vezanih uz koronavirus, standardizaciji međunarodnih putnih isprava i jačanju farmaceutske industrije – rekla je glasnogovornica indonezijskog ministarstva zdravstva Nadia Tarmizi, prenosi dpa.

Tarmizi je najavila da će na sastancima sudjelovati i glavni sekretar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adanom Gebrejesus (Ghebreyesus).

– Saradnja na globalnom nivou je ključna kako bismo prevladali ovu pandemiju i bili spremni za sljedeću – poručila je Tarmizi na konferenciji za novinare uoči prvog sastanka ministara.

– Zbog toga je ovaj sastanak važan trenutak za skupinu G20, jer će omogućiti zemljama da osiguraju podršku za jačanje kapaciteta zdravstvenih sistema na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini – istaknula je Tarmizi.

avaz.ba