– Uzimajući u obzir toplije prvo i treće desetljeće juna ove godine, postoje šanse da će juni 2022. biti topliji od prošlogodišnjeg, čak i sa izostankom rekordno visokih temperatura koje smo imali prošle godine krajem mjeseca, budući da je prošle godine juni samo u zadnjoj dekadi mjeseca bio iznimno topao. Broj vrelih dana (temperatura zraka 30 stepeni Celzijusa) u junu 2021. na području Sarajeva iznosio je 13 te su velikom većinom registrovani tokom treće dekade mjeseca juna. Do danas ih imamo šest, što znači da bismo ove godine mogli lagano izjednačiti pa i premašiti broj vrelih dana – napisao je Sladić na Facebooku.

Sladić dalje navodi “kako će padavine do kraja mjeseca biti smanjene isključivo na lokalne grmljavinske pljuskove za šta postoji najveća vjerovatnoća u utorak, posebno u sjeveroistočnim i istočnim područjima Bosne”.

– U narednom periodu najviše dnevne temperature obično će se kretati od 30 do 35, lokalno na jugu Hercegovine i u sjevernoj Bosni do 37 stepeni Celzijusa, pa možemo govoriti o prvom toplinskom talasu ovog ljeta koji može nepovoljno utjecati na zdravlje. Noći i jutra će ubrzo postajati sve toplija uz nedostatak svježine, što može imati reperkusije na kvalitetan san. Pojačan osjećaj sparine s više vlage izgledan je u utorak – napisao je Sladić.