Ukoliko se odlučite ljetovati na Jadranskom primorju evo kakve vas cijene smještaja očekuju

foto: klix

S dolaskom ljetnih temperatura, regionalna ljetovališta su otvorila svoja vrata za turiste i posjetitelje. Ukoliko planirate svoj odmor provesti na nekom od turstičkih odredišta u regionu, novinari portala klix provjerili su kakve vas cijene smještaja očekuju u Makarskoj ili Herceg Novom.

Makarska je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta hrvatskog primorja, privlačno zbog svojih prirodnih i klimatskih karakteristika, raznolike turističke ponude i gostoljubivih domaćina.

Tradicionalno na makarskoj rivijeri najviše turista dolazi iz Poljske, Njemačke, Austrije, Mađarske – a nerijetko je Makarska glavno ljetovalište za bh. građane.

Privatniji smještaj dosta povoljniji od hotelskog

Ove sezone, jedna četveročlana porodica za svoje ljetovanje u trajanju od sedam dana, odnosno šest noćenja, na Makarkoj rivijeri bi u prosjeku trebala izdvojiti – što se tiče hotelskog smještaja – oko 3.200 KM.

Upoređujući cijene u Makarskoj rivijeri na Bookingu, uzeli smo osam hotela za jednu četveročlanu porodicu. Cijene se kreću, naravno u zavisnosti od udaljenosti od plaže te drugih pogodnosti i karakteristika, od 1.936 KM, 3.800 KM, pa čak i do blizu 7.000 KM.

Ukoliko se, pak, odlučite za neki od privatnih smještaja na ovom popularnom hrvatskom ljetovalištu – odmor će vas koštati nešto jeftinije. Jedna četveročlana porodica bi trebala izdvojiti oko 1.100 KM.

Ako imate u planu ovog ljeta posjetiti atraktivno crnogorsko primorje i Herceg Novi, cijene hotelskog smještaja ostale su, u suštini, iste kao i prethodnih godina.

U prosjeku, četveročlana porodica bi – računajući prosječne cijene hotela u Herceg Novom – za svoje sedmodnevno odmaranje izdvojila oko 1.576 KM.

Herceg Novi i nije najpopularnije ljetovalište u Crnoj Gori, ali ga to ne čini manje vrijednim ukoliko je on ove godine mjesto gdje planirate provesti vaš odmor. Posebno zbog činjenice da bi za privatni smještaj na ovoj obali Jadranskog mora izdvojili oko 1.067 KM.

U jedinom bh. gradu na moru – Neumu – smještajni kapaciteti skuplji za 10 do 15 posto u odnosu na prošlu sezonu, dok su cijene u ugostiteljstvu veće za 20 posto.

Cijene privatnog smještaja u Neumu kreću u prosjeku oko 1.000 KM, u rasponu od 880 do 2.142 KM.

Cijene hotelskog smještaja u trajanju od šest noćenja za jednu četveročlanu porodicu u hotelima u Neumu kreću se od 1.350 KM, 2.210 KM do 3.638 KM.

Bez obzira na poskupljenja smještaja, hotelijeri u Neumu očekuju dobru sezonu, kada ga kako su ranije izjavili za Klix.ba tokom jula, avgusta i septembra posjeti više od 18 hiljada turista.

klix.ba