Servisne informacije

U Bosni i Hercegovini danas sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima širom zemlje se očekuju slabiji lokalni pljuskovi. Vjetar je slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka kreće se između 14 i 19, a dnevna će iznositi uglavnom između 27 i 33, na jugu zemlje do 35 stepeni.

Biometeorološka prognoza i dalje je relativno povoljna, ugodnije u prijepodnevnim satima, potom vruće i sparno, uz natprosječne temperature zraka i visoke vrijednosti UV indeksa. Osjetljive osobe trebaju biti opreznije, pridržavati se preporuka nadležnih službi, ne izlagati se pretjeranim naporima i umanjiti boravak na otvorenom u toplijem dijelu dana. Moguće su meteoropatske reakcije poput nervoze, glavobolje, dekoncentracije, problemi sa snom usljed manjka svježine u noći.

Stanje na cestama 24. 06. 2022. u 06:30 sati

Radovi na autoputu A-1 izvode se u zoni petlje Sarajevo sjever, kao i na vijaduktu Klopče na dionici Zenica sjever-Zenica jug, gdje je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Zbog održavanja vjerske manifestacije „Sveti Ivo“ u Podmilačju danas je do 16 sati obustavljen saobrćaj za teretna vozila na magistralnom putu Jajce-Banja Luka (dionica Jajce-Crna Rijeka). Za vrijeme obustave saobraća se alternativnim pravcima. Zabranjen je i prevoz eksplozivnih materija i vangabaritnih tereta na području SBK (do 24 sata). U toku su deminerski radovi na magistralnom putu Cerik-Lončari (na dionici Cerik-pijaca „Arizona“). Radnim danima u vremenu od 08:30 do 16 sati na snazi su polusatne obustave saobraćaja, uz 15-minutna propuštanja vozila. Za vrijeme obustave u funkciji je i alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Deminerski radovi izvode se i na magistralnom putu Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetima Poloj i Liješće), zbog čega u vremenu od 08 do 16 sati također dolazi do polusatnih obustava saobraćaja,uz 15-minutna propuštanja.Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Cazin-Velika Kladuša, Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko i Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik).Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćaju na putevima u Bosni i Hercegovini. Vozače savjetujemo da bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove voze maksimalno oprezno i da izbjegavaju rizična preticanja. Obratite pažnju na pješake u naseljenim mjestima, kao i na povećan broj biciklista i motocikista.