Za projekte Islamske zajednice i Merhameta iz Budžeta BPK Goražde izvojeno 30.000 KM

– Iz Budžeta Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde  za projekte Muftijstva goraždanskog i Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) ”Merhamet” bit će izdvojeno 30.000 KM.

Riječ je o sredstvima koja su dodjeljena  na osnovu javnog poziva  sa ekonomskog koda-Tekući transferi neprofitnim organizacijama, a danas su potpisani i ugovori o dodjeli i namjenskom utrošku sredstava.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća ugovore je potpisala sa muftijom goraždanskim Remzijom ef.Pitićem i predstavnikom Medžlisa IZ Ustikolina Senadom Čengićem te direktorom Regionalnog odbora Merhameta Goražde Erminom Hodžićem.

Muftijstvu goraždanskom  odobreno je 20.000 KM, od čega 10.000 KM za projekat ponovne izgradnje Tekije u Foči, 7.000 KM za sanaciju minareta Kajserija džamije u Goraždu dok su 3.000 KM dodjeljene za nastavak radova na restauraciji najstarijeg bh. muslimanskog mezarja na Presjeci. Medžlisu Islamske zajednice Ustikolina odobreno je 5.000 KM za realizaciju projekta izrade potpornog zida na mezarju Presjeka

”  Više od samog iznosa važna  je sinergija u projektima koji su zajednički interes, jer  novac je uvijek posljedica dobro urađenog posla, a projekti su naš zajednički interes . Takođe važno da  Vlada BPK pokazuje da je sastavni dio našeg društva podrška islamskoj zajednici, a to je podrška svima nama i ova sredstva će biti utrošena tamo gdje  smo procjenili da je najpotrebnije” – kazao je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Muslimanskom dobrotvorenom društvu (MDD) ”Merhamet” dodjeljeno je 5.000 KM za pomoć i podršku u realizaciji projekta uspostave  Merhametove javne kuhinje i pekare u Goraždu.

Premijerka  BPK Goražde Aida Obuća ocijenila je da je riječ o važnim projektima za koje je Vlada BPK pružila podršku

”Projekti koji se unazad nekoliko godina realizuju na lokalitetu Presjeka, daju vidljive rezultate a obaveza Vlade BPK Goražde je da ih u skladu sa finansijskim mogućnostima i podržava. S ponosom na našu historiju, nastojimo dati potpuni maksimum kada je u pitanju uređenje lokaliteta Presjeka koje je 2004. godine, proglašeno nacionalnim spomenikom BiH. To ćemo činiti i u narednom periodu, ulažući sredstva prije svega u infrastrukturne projekte kako bi se ovaj lokalitet uredio i sačuvao za buduće naraštaje“-kazala je Obuća.