Podžić: BiH dobila isti status koje imaju NATO članice ugrožene ruskom agresijom na Ukrajinu

Foto: POLITIČKI.BA

Od ukupno 30 prisutnih ministara, 25 ih je govorilo o našoj zemlji, te su iskazali jednoglasnu podršku Bosni i Hercegovini, poručio je ministar odbrane BiH

Bosna i Hercegovina je dobila isti status koji imaju države članice NATO-a koje su ugrožene agresijom Rusije na Ukrajinu koja traje od 24. februara.

– Od ukupno 30 prisutnih ministara, 25 ih je govorilo o našoj zemlji, te su iskazali jednoglasnu podršku Bosni i Hercegovini – poručio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić na posebnom brifingu za novinare, te dodao:

– Dobio sam čvrsta uvjerenja da saveznici spremaju adekvaten odgovor na takav scenario. To je njihova obaveza i po Dejtonskom sporazumu.

Ministra Podžića hrvatski novinari su pitali da odgovorni na tvrdnje predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je rekao da je BiH nestabilna zemlja, te da kao takva predstavlja sigurnosnu prijetnju za Hrvatsku.

Podžić je poručio da je Milanović doživio fijasko.

– Mislim da su njegovi istupi neodmjereni i nepotrebni. Ne slažem se s onim što on govori, a ne slaže se ni moj kolega iz Republike Hrvatske. S vašom zemljom imamo dugu granicu i nastojimo održati bliske prijateljske odnose. Miješanja koja vidimo su nepotrebna i kontraproduktivna po Hrvatsku i očito je da Milanović sada nastoji liječiti neke svoje frustracije.

Neumjesno je bilo ulazak Švedske i Finske vezati za izborni zakon i to se predsjedniku Hrvatske vratilo kao bumerang. A bilo je sasvim nepotrebno – odgovorio je Podžić.

Ministar odbrane BiH je najavio da će njemački Parlament iduće sedmice glasati o tome da li će poslati 50 njemačkih vojnika u BiH, u sastav EUFOR-a. Također, pozdravio je najavu britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson) koji je najavio da će poslati svoje vojnike u našu zemlju, prenosi Politički.ba.

 

Avaz