Planinari Goražde-MMaglića krenuli prema Nezucima

Planinari kluba Goražde-Maglić krenuli su danas ka Nezucima gdje će se pridružiti učesnicima Marša mira 2022. “Nezuk – Potočari” kako bi dostojanstveno odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Uoči polaska odali su počast djeci Goražda ubijenoj tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine i položili cvijeće na spomen obilježje ispred goraždanskog Centra za kulturu.

“Srebrenica je rana svih nas i ako niko drugi, onda bar Goražde kojem je prijetila slična sudbina, treba tome dati važnost. Idemo da se poklonimo žrtvama genocida u Srebrenici koju ne smijemo zaboraviti. Srebrenica je tuga koja ne može biti veća. Danas idemo prema kampu u Nezucima, odakle sutra kreće prva etapa Marša mira. Put je dug oko 110 kilometara i nadamo se da će nas vrijeme i zdravlje poslužiti, a nosimo jake emocije”, kaže Zajko Šovšić, predsjednik PK “Goražde Maglić”.

Klub će nastaviti i tradiciju započetu u vrijeme pandemije organiziranjem pohoda Goražde –Posestra, gdje se nalazi spomen park žrtvama genocida u Srebrenici.

“To je pohod od Goražda do Posestre, odnosno lokaliteta Memorijalne šume 8372 kojom Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici. Ta dionica je duga 11 km, i to ima simboliku”, kaže Šovšić.

Iz Goražda će u subotu prema Potočarima krenuti i članovi Atletskog kluba koji organiziraju šesti po redu maraton mira “Goražde – Žepa – Srebrenica” simbolično povezujući tri nekadašnje zaštićene zone UN-a. Pridružit će im se maratonci iz Sarajeva i Metkovića koji će na ovaj način odati počast žrtvama srebreničkog genocida. Iz Goražda 10.jula starta i jubilarni biciklistički maraton “Goražde – Srebrenica” koji se organizuje već desetu godinu.