Atletičari iz Goražda trče maraton mira Goražde – Žepa – Srebrenica u dužini od 180 kilometara

 

Članovi Atletskog kluba Goražde, jutros su nakon bajram-namaza krenuli na osmi po redu maraton mira “Goražde – Žepa – Srebrenica” koji je startao iz kompleksa “Memorijalne šume 8372” na Posestri, mjesta kojim Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici.

Maraton mira simbolično povezuje tri nekadašnje zaštićene zone UN-a, a na putu do Potočara goraždanskim atletičarima pridružit će se maratonci iz Sarajeva i Metkovića koji će na ovaj način odati počast žrtvama srebreničkog genocida.

“Mi smo dio zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici već nekoliko godina i na simboličan način dajemo doprinos i odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici u ime svih naših građana”, kaže Zaim Šuman, predsjednik AK Goražde.

Oni će istrčati maraton mira u dužini oko 180 km, a u sve tri nekadašnje zaštićene zone UN-a položit će cvijeće na spomen obilježjima.

U obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici ove godine učestvuje veliki broj Goraždana koji će na različite načine stići u Potočare 11.jula. Planinari kluba Goražde – Maglić koji učestvuju u Maršu mira 2022. “Nezuk – Potočari” jučer su krenuli prema Potočarima kako bi dostojanstveno odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

“Srebrenica je rana svih nas i ako niko drugi, onda bar Goražde kojem je prijetila slična sudbina, treba tome dati važnost. Idemo da se poklonimo žrtvama genocida u Srebrenici koju ne smijemo zaboraviti. Srebrenica je tuga koja ne može biti veća”, kaže Zajko Šovšić, predsjednik PK “Goražde Maglić”.

Klub će nastaviti tradiciju započetu u vrijeme pandemije organiziranjem pohoda Goražde – Posestra, gdje se nalazi spomen park žrtvama genocida u Srebrenici.

“To je pohod od Goražda do Posestre, odnosno lokaliteta Memorijalne šume 8372 kojom Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici. Ta dionica je duga 11 km, i to ima simboliku”, kaže Šovšić.

Iz Goražda sutra starta i jubilarni biciklistički maraton “Goražde – Srebrenica” koji se organizuje već desetu godinu.

“Ovo je izuzetno važno za sve građane Goražda i članove Biciklističkog kluba jer to je najmanje što možemo učiniti i naša moralna obaveza”, ističe Adnan Efendić, predsjednik Biciklističkog kluba Goražde.

“Učesnici Biciklističkog maratona preći će dionicu dugu oko 170 km Novo Goražde – Rogatica – Sokolac – Han Pijesak – Vlasenica – Milići – Bratunac – Potočari gdje će odati počast i klanjati dženazu žrtavama genocida te prenijeti poruku da je Goražde uvijek uz Srebrenicu i da se žrtve genocida neće i nikada ne smiju zaboraviti”, ističu u Biciklističkom klubu.