Sa munara goraždanskih džamija učena salla, građani zastali na pet minuta

Građani BPK Goražde danas su na poseban način odali počast žrtvama genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i okolini. Dok je sa munara goraždanskih džamija učena salla kojom je u skladu sa islamskom tradicijom oglašena smrt 50 žrtava genocida, građani Goražda tačno u podne zastali su na pet minuta ma gdje se zatekli, a u isto vrijeme, na pet minuta, zaustavljen je i saobraćaj.

Ovom simboličnom gestom pokazali su suosjećanje sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici i način na koji treba graditi kulturu sjećanja.

Ideju simbolično nazvanu “Stani za čovječanstvo” zajedno su inicirali Vlada BPK i Muftijstvo goraždansko u namjeri da iz Goražda pošalju poruku da se ne zaboravi i da se ovakav zločin nikada i nikome ne ponovi.

Također, u svim džematima na području Muftijstva goraždanskog bit će proučeni jasin i tevhid pred duše ubijenih Srebreničana.

Godišnjica genocida u Srebrenici na prostoru Goraždanskog muftijstva obilježava se nizom sadržaja.

12.jula, dan nakon obilježavanja 27 godišnjice i kolektivne dženaze u Potočarima, na mostu Alije Izetbegovića u Goraždu bit će organiziran tradicionalni performans “Nema te na kahvi”. Goraždani na ovaj način, simboličnim postavljanjem fildžana na mostu, već godinama dijele bol porodica žrtava genocida, neizvjesnost čekanja da se njihovi najmiliji vrate svojim kućama i tugu koju nose godinama nakon što shvate da oni nikada doći neće.