Ministrica odbrane Nizozemske se izvinila u Srebrenici: Dijelimo odgovornost za neuspjeh

FOTO:(Screenshot: BHRT)

Ministrica odbrane Nizozemske Kajsa Ollongren održala je danas govor na komemoraciji u Potočarima te je poručila kako Nizozemska snosi dio odgovornosti za neuspjeh međunarodne zajednice u Srebrenici 1995. godine.

Na početku govora, Ollongren je poručila kako sjećanja na genocid neće nestati tako jednostavno.”Ovo su vaša sjećanja, ali su i naša. Sjećanja na strašan genocid koji neće jednostavno nestati protokom vremena. Vaša duboka bol je uvijek prisutna, ona je ovdje i sada. Mi svake godine 11. jula dijelimo te osjećaje. Neke od žrtava još uvijek traže svoje počivalište. Iako su im oduzeti glasovi, mi ih i dalje čujemo u ovoj tišini. Kao beskonačni plač iz groba. Taj tihi plač nas zove da svoj glas koristimo svaki dan i da podsjećamo svijet na ono što se ovdje desilo”, rekla je ministrica.

Nakon toga, osvrnula se na ulogu Nizozemske u Srebrenici 1995. godine.

“Nizozemska je također učestvovala tu sa svojim najboljim namjerama. Čak i tada naši vojnici su nastavili raditi ono što su mogli kako bi izvršili zadatak i zaštitili bespomoćne ljude. Mi patnju ne možemo ukloniti, ali ono što možemo uraditi jeste pogledati historiju pravo u oči. Samo je jedan krivac za strašan genocid, vojska bosanskih Srba. Zahvaljujući sudu u Hagu, većina odgovornih je procesuirana”, poručila je ministrica.

 

 

 

Ipak, neuspjeh međunarodne zajednice da spriječi genocid, djelimično je i neuspjeh Nizozemske.

“Međunarodna zajednica je zakazala da pruži adekvatnu zaštitu. Kao dio te zajednice, vlada Nizozemske dijeli odgovornost za taj neuspjeh. Zbog toga, nudimo vam svoje najdublje izvinjenje. Sjećanje na juli je povezalo zauvijek BiH i Nizozemsku. Zajedno smo prošli kroz ove najmračnije dane. Naša je moralna dužnost da uvijek moramo govoriti istinu o svemu i razotkrivati laži”, naglasila je ministrica odbrane Nizozemske.

Na kraju, poručila je kako sve žrtve moraju naći svoj smiraj.

“Naš glas se mora čuti kada drugi glasovi pokušavaju negirati genocid. Ovo mjesto nas uči do čega to može dovesti. Zato, želimo da se naš glas čuje u Potočarima i nećemo se smiriti sve dok žrtve ne nađu svoje zadnje počivalište. Naš glas se čuje i u Hagu, međunarodnom gradu mira i pravde gdje se radi na nacionalnom spomeniku žrtvama genocida u Srebrenici” zaključila je Ollongren.

 

klix