Konačan program 25. Internacionalnog „Festivala prijateljstva – Goražde 2022“bit će poznat tokom naredne sedmice

Konačan program 25. Internacionalnog „Festivala prijateljstva – Goražde 2022“bit će poznat tokom naredne sedmice – najavljeno je na današnjem sastanku organizacionog odbora ove manifestacije.  

Istaknuto je da će se i ovogodišnji festival  čiji je organizator Centar za kulturu pod pokrovteljstvom Grada Goražda, održati u periodu od 1 do 6.avgusta, uz predfestivalsko veče 31.jula te Drinsku regatu koja je planirana 7.avgusta.

„ Intenzivno traju pripreme za održavanje ove jedinstveen manifestacije i možemo reći da su u završnoj fazi. Očekujemo još neke potvrde ovogodišnjih učesnika, pojedinaca i kolektiva tako da ć ekonačan program biti utvrđen naredne sedmice „ – kazala je pomoćnica gradonačelnika Goražde za društvene djelatnosti Samira Drakovac.

Po njenim riječima, izvjesno je da će festival i ove godine obilovati brojnim sadržajima za sve generacije

„ Nastojali smo prirediti sadržajan i kvalitetan program u kojem će uživati svi  građani koji u prvim danima avgusta budu boravili u Goraždu.  U protekle dvije godine pandemije festival je bio reduciran a ove godine se vraća u punom obimu uz dnvene i noćne sadržaje koji će obilovati kulturnim, sportskim, muzičkim i drugim sadržajima“ – navela je ona.

Sajam i promocije knjiga, internacionalna likovna kolonija „Boje prijateljstva“, koncerti na centralnoj pozornici ispred Gradske dvorane, samo su neki od sadržaja

„ Festival planiramo otvoriti uz lokalne učesnike  a predfetsivalska noć krenut će sa izložbom našeg sugrađanina Jakuba Hubjera koji  će program oplemeniti postavkom u Omladinskoj ulici koja  će trajati do kraja festiavla. Na platou ispred spomen obilježja ubijenoj djeci Goražda u peiodu 1992 – 1995 godina bit će priređen program mališana iz dječijih vrtića a za njih će u toj večeri biti priređena i promocija dječije knjige. Prvog festivalskog dana sa ardom počine likovna kolonija i sajam knjiga, tu su i koncerti svake večeri,  umjetničke aktivnosti i u Gradskoj Art galeriji i  Zavičajnom muzeju kao i  Plavom cvijetu. Konačnim program bit će obuhvaćeno više od  30 programskih sadržaja“ – istakla je Drakovac.