Obilježen 15.juli Dan policije MUP-a BPK Goražde

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti  poginulim pripadnicima MUP-a te pokaznom vježbom i postrojavanjem policijskih ešalona na sportskim terenima u Prvom maju, obilježen je 15.juli Dan policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde.

Nakon predaje raporta, pripadnicima MUP_a te gostima  ovom prilikom  obratili su se  resorni ministar Armin Mandžo i komesar Uprave policije Adem Laković. Između ostalog, naglašeno je da su pripadnici policije dali  ogroman doprinos u odbrani BiH od agresije tokom koje je I  infrastruktura  u potpnosti uništena te kako je sve trebalo stvarati iz početka.

Resorni ministar Armin Mandžo podsjetio je da je ministarstvo unutrašnjih poslova BPK ustanovljeno  na današnji dan prije 25 godina te da je, uprkos svim teškoćama, do danas urađeno mnogo na opremanju I poboljšanju materijalno-tehničkog položaja policijskih službenika.

“ Naši policajci spremni su odgovoriti svim zadacima I pružiti otpor svim oblicima kriminaliteta. Uspjeli smo poboljšati materijalno-tehničku opremljenost obezbjeđenjem jednog dijela naoružanja i municije, uniformi I obuće kao I nova vozila kroz projekat EU. Imamo jako dobru saradnju sa Federalnom Upravom policije, ojačali smo I Jedinicu za podršku za koju smo obezbjedili I službene pse, dok je cijeli kanton pokriven video nadzorom” – naglasio je Mandžo.

Posebno značajnim ocijenio je  poboljšanje standarda policijskih službenika kroz usvajanje Zakona o plaćama policijskih službenika.

“ Potpisivanjem kolektivnog ugovora, što je historijski čin, obezbjeđeno je poboljšanje materijalnog statusa policijskih službenika koji će ovih dana dobiti uvećane plaće koje smo konačno uspjeli da uskladimo sa federalnim koeficijentima. Svi policijski slubenici BPK dobit će povećanje plaća u iznosu od 250 do 700 KM zavisno od čina” – napomenuo je ministar unutrašnjih poslova BPK.

Na značaj podrške  radu policijskih struktura, s akcentom na obezbjeđenje materijalno tehničkih uslova  te poboljšanje standarda policijskih službenika ukazao je I policijski komesar Adem Laković

“ Stanje sigurnosti na području BPK može se ocjeniti zadovoljavajućim što pokazuju zvanični podaci vezano za kriminalitet, javni red i mir i saobraćaj gdje se po svim parametrima smanjenjuje njihov broj  i taj trend je prisutan već godina u kontinuitetu”- naglasio je Laković.

Predstavnici izvršne I zakonodavne vlasti, veterani policije, policijski sindikat, komesar i načelnici sektora  položili su cvijeće na spomen obilježje ispred zgrade MUP-a BPK Goražde gdje su se učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast svim pripadnicima ministarstva unutarnjih poslova koji su dali svoje živote u periodu od 1992 – 1995 godine.