Preminuo prvi goraždanski epidemiolog, prim.dr Husein Prašo

Građanke i građani Goražda sa tugom su primili vijest o gubitku poštovanog i omiljenog sugrađanina, primarijus doktora Huseina Praša, prvog goraždanskog epidemiologa I jednog od najstarijih doktora u gradu na Drini, koji je preminuo u 85 godini života.  Povodom njegove smrti Ljekarska komora BPK Goražde sutra će organizirati komemoraciju u velikoj sali Centra za kulturu.

Doktor Prašo je čovjek koji je cijeli svoj život posvetio časnoj profesiji ljekara, ostajući sinonim za ljudskost i prijateljstvo.

Rođen 18.marta 1938,godine u mjestu Zaborak, opština Čajniče. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 1966.godine, a radni odnos zasnovao je godinu kasnije u Domu zdravlja Goražde. Specijalistički ispit iz epidemiologije položio je 1980. godine.

Ministarstvo zdravlja  Republike Bosne i Hercegovine je doktora Praša, za dugogodišnji predani rad i posebne rezultate ostvarene  u zaštiti zdravlja stanovništva i razvoj zdravstva, u aprilu 1995.godine, dodjelio zvanje primarijus. Po osnivanju Zavoda za Javno zdravstvo Bosansko podrinjskog kantona, imenovan je za direktora ustanove i tu je dužnost obavljao do oktobra 2002.godine. Dvije godine kasnije prim dr Prašo odlazi u penziju, nakon čega nastavlja honorarno raditi u Zavodu za javno zdravstvo kao specijalista epidemiolog, sve do avgusta 2011.godine.

U toku radnog vijeka obavljao brojne funkcije. Bio je šef Higijensko – epidemiološke službe Doma zdravlja Goražde i Zavoda za javno zdravstvo, dao je veliki doprinos u nastajanju izuzetno značajnog programa obaveznih imunizacija stanovništva a posebno u njegovoj realizaciji. U period od 1981 do 1987. Godine obnašao je funkciju direktora goraždanskog Doma zdravlja. Tokom agresije na BiH dr. Prašo je kao pripadnik Armije RBiH bio angažovan kao ljekar u goraždanskoj Ratnoj bolnici dajući ogroman doprinos u zbrinjavanju ranjenih boraca i civila.

Dr. Husein Prašo  je ostavio trajni trag u srcima svih onih koji su ga poznavali, a građani Goražda pamtit će ga po njegovoj blagosti I iskrenosti, kao skromnog, smirenog i dobrog čovjeka punog razumijevanja za svakoga.

Komemoracija povodom smrti   doktora Huseina Praša biće održana sutra u 11 sati u velikoj sali Centra za kulturu Goražde, a dženaza i ukop će biti obavljeni na mezarju Kolijevke u 17, 30 sati.