U Gradskoj galeriji Goražde izložba polaznika škole slikarstva Irme Smajlhodžić

 U Gradskoj Art galriji Goražde otvorena je izložba radova “Umjetnost za budućnost”  nastalih u školi slikarstva Irma Art studija, koju vodi goraždanska akademska slikarka Irma Smajlhodžić.

Riječ je o drugoj po redu izložbi polaznika svih generacija čiji su radovi izazvali divljenje  posjetilaca.

Smajlhodžić napominje da školu slikarstva pohađaju djeca uzrasta od 4 godine do odraslih građana Goražda koji imaju priliku I želju savladati različite tehnike likovne umjetnosti

“ Ova izložba je dio istoimenog projekta “Umjetnost za budućnost”  koji  se realizuje u okviru programa ReLOaD 2  koji finansira EU u BiH a implementira UNDP  a  sufinansira ga I Grad Goražde od marta ove godine. Imali smo uključenih oko 80 polaznika, a na izložbi je predstvaljeno najboljih 70 radova od 44 polaznika” – pojašnjava Smajlhodžić.

Napominje da Škola slikarstva Irma Art Studija I mimo ovog projekta okuplja veliki broj polaznika te da se nakon vise od odinu I po dana predanog rada, vide I rezultati

“ U našoj radionici se okuplja mnogo kreativne i talentovane djece ali I starijih. Na ovoj izložbi se vide rezultati jer su djeca koja su savladala grafiku sada prešla na slikarstvo. Posjetioci su oduševljeni a mi još više.  Kada je riječ o tehnikama, sa najmlađom djecom, uzrasta do pet godina  rade se kolaži, pravilno rezanje, korištenje boja I njihovo spajanje. Djeca od  6 do 9 godina već znaju nacrtati neki konkretan crtež I tačne oblike drveća, kuća, životinja I oni su radili slke na platnju. Polaznici od od 10 do 14 godina su najviše radila  grafiku  zato što ih pripremam za izradu velikih slika, dok su svi stariji od 14 I odrasli radlii prava  umjetnička djela,  slike sa akilnim bojama i akvarelom” – pojasnila je ona.

Izložba “ Umjetnost za budućnost” u Gradskoj galeriji bit će otvorena do 18.jula.

rtvbpk