Počele prijave za Eko regatu

U Goraždu su počele prijave za treću Eko Drinsku regatu koja će biti održana 7. augusta, kao postfestivalski sadržaj 25. internaciolnog “Festivala prijateljstva”.

Organizatori ističu da se i na ovaj način nastoje promovisati turistički potencijali Grada Goražde te doprinijeti podizanju ekološke svijesti građana zbog lošeg stanja obala rijeke Drine i nagomilanog smeća.

– Eko Drinska regata prerasta već u tradiciju i naša je želja da maksimalno iskoristimo ljepotu Drine i prirode, a da deponije koje se nalaze na njenim obalama postanu prošlost. Sve je više učesnika koji se prijavljuju iz drugih gradova ili država, a imamo najave da će ih ovoga puta doći iz namanje deset država – pojašnjava organizator regate Dženis Ćulov.

Dodaje da je ove godine uvedena i novina u programu, kroz organizaciju kampovanja pored Drine.

– U kampu Kajakaškog kluba “Buk” na Modranu u Ustikolini ćemo imati kampovanje noć ranije gdje će se organizirati i određene igre, da se što više družimo i upoznajemo i da osobe koje dođu sa strane upoznaju Drinu i Goražde. Tokom dana ćemo i ovoga puta organizirati akciju čišćenja jedne od divljih deponija u koritu Drine – precizirao je Ćulov.

Podsjetio je da je prošle godine Eko Drinska regata nadmašila očekivanja jer su se Drinom spustila 44 čamca sa oko 280 učesnika.

– Prošle godine kapacitet je bio popunjen dvjesto posto i ovoga puta očekujemo oko 300 učesnika a naša je želja da taj broj stalno raste. Obično se javi problem zbog nedostatka čamaca i prošle godine smo ih iznajmljivali i iz Crne Gore a vjerovatno ćemo i ove godine iako je i njima sezona. Planiramo takođe, ukoliko bude moguće, organizirati i dva splava, ako nađemo skipere, što je nekad bila posebna atrakcija u Goraždu. Uz polazak iz kampa Modran, za sve učesnike obezbijeđen je ručak u Tišinama gdje će uz roštilj imati priliku degustirati i riblju čorbu koju priprema Udruženje sportskih ribolovaca, tako da ćemo promovisati i našu gastronomsku ponudu – naglasio je Ćulov.

Prijave za Eko Drinsku regatu trajat će do 3. augusta. Kotizacija za učešće iznosi 20 KM po osobi, a za djecu 10 KM.