Izvršena primopredaja laboratorijske opreme, uređaja autoclav namijenjenog za sterilizaciju podloga

Kantonalna uprava civilne zaštite Bosansko-podrinjskog kantona Goražde izdvojila je dio namjenskih sredstava za nabavku materijalno-tehničkih sredstava za potrebe JU Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde, u okviru kojeg djeluje Služba za higijensko-epidemiološku zaštitu i unaprjeđenje životne sredine Kantonalne uprave civilne zaštite.

Radi se o laboratorijskoj opremi, odnosno uređaju autoclav namijenjenog za sterilizaciju podloga čija je vrijednost 10.000 KM, a primopredaji su, uz direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kenana Kanlića, prisustvovale i predsjedavajuća Skupštine i premijerka BPK Goražde, Aida Sirbubalo i Aida Obuća te ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović.

Prema riječima premijerke, opredjeljenje Vlade BPK Goražde je jačanje kapaciteta svih  javnih zdravstvenih ustanova na području našeg kantona, pa tako i JU „Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde“, jer pojava pandemije virusa COVId-19 je dobar pokazatelj koliko su naše zdravstvene ustanove spremne adekvatno odgovoriti na određene izazove.

„ Kako bi se stvorile pretpostavke za realizaciju svih ovih aktivnosti, prvenstveno je bilo neophodno zakonski urediti oblast civilne zaštite što je Vlada BPK Goražde, uz podršku  Kantonalne uprave civilne zaštite, prioritetno i  uradila. Formirane su službe koje djeluju pri Kantonalnoj upravi civilne zaštite, a jedna od njih je Služba za higijensko-epidemiološku zaštitu i unaprjeđenje životne sredine, čija uloga je veoma značajna. Doprinos njenom radu Vlada BPK Goražde pružala je u kontinuitetu, tako da je osim ove nabavke u prethodnom periodu realizovala i projekat adaptacije prostora, ustupila na korištenje motorno vozilo  te podržala nabavku neophodne opreme za skladištenje vakcina protiv virusa COVID-19, ali i vakcina za obaveznu imunizaciju“-riječi su premijerke BPK Goražde Aide Obuće.

Podrška projektima JU „Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde“ može se očekivati i u narednom periodu, a zadovoljstvo na dosadašnjoj saradnji ovom prilikom iskazala je i direktorica JU „Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde“ Medina Bičo.

www.bpkg.gov.ba