Kako se sačuvati od visokih temperatura koje su najavljene

foto: bhrt.ba

Toplotni val zahvatio je Bosnu i Hercegovinu. Narednih dana temperatura zraka očekuje se i do 40 stepeni Celzijusa u hladu. Preporuka je da se redovno prate obavještenja i upozorenja nadležnih institucija i da se ljudi pridržavaju datih uputstava.

Toplotni talas ponovo je zavatio Bosnu i Hercegovinu. Narednih dana bit će još toplije kažu meteorolozi, oko 40 stepeni u hladu. Takvo toplo vrijeme sve do kraja avgusta. Temperature će biti u stalnom porastu. Vrhunac toplotnog talasa je za vikend.

Na ulicama gradova širom Bosne i Hercegovine nema puno građana. Osvježenja se traže u hladu ili na kupalištima.

Piti dosta tečnosti, jesti voće i povrće. Izbjegavati izlazak na sunce u najtoplijem dijelu dana. Ovo su savjeti ljekara. Ugrožene kategorije stanovništva i djeca moraju biti posebno oprezni.

Danijela Kesić Mijić, specijalista urgentne medicine u Banjoj Luci

“Naši najstariji pacijenti uzimaju terapiju bez prethodnog mjerenja krvnog pritiska. Dehidratacija i velike vrućine dovode do spuštanja krvnog pritiska. Ne bi bilo loše u ovim vrlo visokim temperaturama prvo izmjeriti krvi pritisak pa tek onda popiti terapiju. Većina kolapsa i gubitak svijesti su posljedica uzete terapije na nizak pritisak.”

Upozorenje stiže i iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Upozoravaju stanovništvo na opasnosti od visokih temperatura. Izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 časova, te fizičke napore. Iz Saveza sindikata Republike Srpske pozivaju poslodavce da radnike ne izlažu vrućinama.

Visoke temperature i nedostatak padavina stvaraju probleme poljoprivrednicima.

Branimir Andrić, direktor Poljoprivrednog dobra Semberija

“Ukoliko u narednom periodu budemo imali visoke temperature, koje najavljuju, onaj ko ne bude navodnjavao sigurno će imati problem sa prinosom kukuruza koji će biti značajno umanjen.”

Tokom vrelih toplih dana svakako je dobro rješenje potražiti osvježenje na nekim od kupališta širom Bosne i Hercegovine.

bhrt.ba