KU CZ BPK Goražde: Apel građanima da budu oprezni pri rukovanju vatrom

Uprava Civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde uputila je apel građanima da budu oprezni prilikom rukovanja vatrom što, upozorili su, može izazvati nesagledive posljedice.

Iz KUCZ napominju da učestali požari na području BPK Goražde i ovog ljeta zadaju velike probleme goraždanskim vatrogascima i svima onima koji se brinu o sigurnosti  građana.

Naglašavaju da uz visoke temperature vazduha i nedostatak kiše, požari koji  nastanu mogu izazvati nesagledive posljedice po  šume, ali  ugroziti i sama naselja.

„Zbog velikog broja požara apelujemo na građane da povećaju oprez pri spaljivanju korova i suhe trave u predstojećom periodu. Kako su tokom prethodnog mjeseca evidentirani brojni požari na otvorenim prostorima, apelujemo i pozivamo sve građane da obrate posebnu pažnju pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima i tvarima koji bi mogli izazvati požare s težim posljedicama te savjesnim ponašanjem učinimo da se takve posljedice izbjegnu“ – poručili su iz Civilne zaštite.

Podsjetili su građane da u slučaju nekontolisanog širenja vatre odmah o tome obavijeste vatrogasce na telefonj 123, policiju na broj 122 ili Operativni centar Civilne zaštite na broj 121 “.