Majke Srebrenice: Nema razlike između negatora i zločinaca, a oni koji štiti i jedne i druge snose najveću odgovornost

 

 

FOTO:Avaz

Da li ćemo čekati još pola decenije da saznamo imena (oko 300 osoba sa A liste), koji su amnestirani od strane tužilaštava u BiH i još možda 30 godina da se podigne optužnica za negiranje genocida

Majke Srebrenice oglasile su se povodom godinu dana otkako je bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) svojom odlukom donio Zakon o dopuni krivičnog zakona Bosne i Hercegovine čime je omogućeno sankcionisanje negiranje genicida i zločina protiv čovječnosti utvrđenim presudama međunarodnih i domaćih sudova.

– U povodu godišnjice tzv. Inckovog zakona želimo još jednom upozoriti prevashodno pravosuđe Bosne i Hercegovine, ali i nadležne institucije, međunarodnu zajednicu i javnost da se zaštita zločinaca i negatora zločina realizira na najvišem nivou, ne samo u susjednim državama, nego i u BiH.

 

Zakon u NSRS

Naime, negatori genocida u Narodnoj skupštini RS usvojili su Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 15.7.2022. stavio van snage odluku Narodne skupštine Republike Srpske o nepriznavanju odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka o zakonu o zabrani negiranja genocida čime je potvrdio ispravnost i utemeljenje “Inckovog zakona”.

Tuzilaštvu BiH je podneseno oko 40 prijava zbog raznih oblika negiranja, umanjenja ili poricanja zločina ,ali nije podignuta niti jedna optužnica. Negatori genocida su identični sa zločincima i neprocesuiranje negatora je ustvari nastavak blokada i opstrukcija državne strategije za progon zločinaca, koja se danas naziva Revidirana strategija.

Mi žrtve smo do kraja insistirali na donošenju zakona o negiranju i insistirali da se u tzv. Revidiranoj strategiji ugradi prioritetni dio o predmetima proslijeđenih od strane MKSJ iz Den Haga u BiH. Tužilaštvo BiH je ovih dana, konačno, nakon više od pola decenije traženja, objavilo informacije o tim predmetima, njih više od 800.

 

Obustavljeno više od 300 predmeta

Saznali smo da je više od 300 obustavljeno ili su donesene odluke o nesprovođenju istrage. Kako je moguće da 300 predmeta, njih skoro 40 posto, bude obustavljeno od strane Tužilaštva u BiH, a gdje je MKSJ napisao da postoji osnovana sumnja i dao “zeleno svjetlo” za procesuiranje u BiH.

Znamo da su njih 300 skoro svi iz reda srpskog i hrvatskog naroda, a da su predmeti koji su označeni negativno, skoro uglavnom Bošnjaci, bili predmeti novih istraga i optužnica.

Primjer “Dobrovoljačke ulice” je najilustrativniji primjer, gdje je MKSJ dao negativnu ocjenu, a Tužilaštvo podiglo optužnicu.

Naglašavamo; Nema razlike između negatora i zločinaca, a oni koji štiti i jedne i druge snose najveću odgovornost i žrtve će biti primorane da podnose krivične prijave protiv odgovornih iz pravosuđa BiH i pred međunarodnim forumima imajući u vidu da se opstrukcija i zaštita zločinaca i negatora realizira sistemski i organizirano.

Da li ćemo čekati još pola decenije da saznamo imena (oko 300 osoba sa A liste), koji su amnestirani od strane tužilaštava u BiH i još možda 30 godina da se podigne optužnica za negiranje genocida, upravo onoliko koliko cijeli svijet čeka optužnicu za opsadu Sarajeva.

Nećemo dozvoliti pobjedu zločinaca i negatora

Pozivamo sve nadležne institucije na čelu s VSTV kao i predstavnike međunarodne zajednice da pokrenu mehanizme kojim bi se spriječila organizirana sabotaža progona ratnih zločinaca i negatora zločina, a mi žrtve ćemo nastaviti ukazivati na one koji štite zločince i njihove zločine. Pozivamo tužilaštva u BiH da hitno stave u proceduru predmete dostavljene od MKSJ shodno anexu B tzv. Revidirane strategije i podignu optužnice za negiranje genocida.

Nećemo dozvoliti da pobjede zločinci i negatori i njihovi zaštitnici i u pravosuđu – piše u saopćenju Udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepa.

 

Avaz