Pres konferencija na ulazu u tunel Hranjen:Ko će preuzeti odgovornost za zastoj kapitalnog projekat u FBIH

Damir Mašić, šef kluba zastupnika SDP-a BIH u Parlamentu FBIH i Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda na konferenciji za novinare održanoj nekoliko stotina metara ispred ulazne cijevi tunela Hranjen od strane Goražde ukazali su na značaj ovog projekta za kompletnu državu. Oni su pozvali nadležne da daju odgovore zbog čega se dešava zastoj u izgradnji tunela Hranjen.

“Tačno je godinu dana kako je otkrivena cjelokupna afera oko tunela “Hranjen”. Niti jedan od planiranih rokova, koji je sama sebi uspostavila Vlada FBIH i prethodna uprava Autocesta FBIH nažalost nije ispoštovan. Godinu dana poslije, uprkos održanoj i tematakoj sjednici Parlamenta FBiH na naše insistiranje, cijeli projekat doslovno stoji.Vrijeme je da ih podsjetimo na značaj ovog projekta za istočnu Bosnu, Goražde i cijelu državu”, izjavio je Damir Mašić, šef kluba zastupnika SDP-a BIH u Parlamentu FBIH.

Mašić je istakao kako vjeruje da će se izvršna vlast probuditi jer projekt gradnje tunela Hranjen ima veći značaj za Sarajevo nego Goražde te podsjetio da je on kao zastupnik u Parlamentu FBIH te Ernest Imamović, kao gradonačelnik Goražda u proteklih godinu dana kontinuirano pozivaju vlasti da daju odgovore na pitanja šta se dešava sa tunelom Hranjen.

“Problem tunela Hranjen nije problem aktuelne garniture i direktora Autocesta FBIH jer je on postao direktor kada je problem razotkriven. Oni će biti odgovorni za ubuduće stvari koje se budu dešavale, ali ono što tražimo svi zajedno hoće li se i kada dati odgovor ko je odgovoran zbog onoga što se desilo, kada će se nastaviti radovi, koliko će to zajedno koštati jer nažalost svjedoci smo da nakon otkrivanja afere godinu dana sve stoji”, poručio je Mašić.

Podsjetio je da je ugovor za gradnju tunela  potpisan u jeku predizborne kampanje u septembru 2018. godine, te da je tek pola godine nakon potpisivanja, svečano najavljen od strane premijera Novalića grandiozni projekt, a godinu dana od potpisivanja počeli radovi.

“Dvije godine nepune nakon toga smo saznali da je potrošeno 97 posto sredstava i da je realizirana tek jedna trećina prvog Lota, da sredstava nema. Na novembarskoj sjednici usvojili smo zaključke kroz Parlament gdje smo tražili da se utvrdi odgovornost onih koji su doveli do toga zašto je projekat u zastoju. Prošlo je osam mjeseci, a mi ni dan danas ne znamo ko će podnijeti  odgovornost za ono što se desilo”, kaže Mašić.

Zbunjujuća su, po njemu, saznanja, da projekat više neće koštati 85 miliona koliko je prvobitno najavljeno već preko 200 miliona ili prema upućenijim i 300 miliona, a da u isto vrijeme Vlada FBIH u ovoj godini osigurava samo 32 miliona.

“Može li nam neko objasniti da li vlada ozbiljno tretira projekt ako ulaže jednu desetinu potrebnih sredstava na projektu koji je trebao biti gotov, jer i na tablama s obje strane tunela stoji da je rok novembar 2021. Više od godinu dana pitamo, a sada želimo poslati poruku ovim ljudima da se probude. Trgnite se, spašavajte i BPK Goražde i FBIH jer ovo je projekat koji je kapitalni, ključni projekt u državi i regiji, a ovo što se dešava nije nikome na čast”, poručio je Mašić.

Dodao je da se na ovaj način želi izvšiti jak pritiska na sve, ne samo da se nastavi izgradnja već da se ozbiljnije uloži u ovaj projekat.

“Jer ako je Federacija ove godine hajrovala milijardu više od planiranog, a ako je samo 3 posto od te milijarde za ovaj projekt onda tu nešto nije uredu”, kaže on.

Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda je prije godinu dana pozivao na sastanke u Goražde predstavnike svih nivoa vlasti  u vezi zastoja na tunelu Hranjen na koje se nisu odazivali.  On je danas podsjetio na značaj projekta cestovnog uvezivanja Goražda i Sarajeva te važnost gradnje ove saobraćajnice.

“Ovdje smo da animiramo javnost i nadležne i zatražimo odgovore šta je sa tunelom Hranjen, to se mora objasniti građanima Goražda jer ova putna komunikacija znači život za stanovnike koji su ostali ovdje . Ovaj put nije značajan samo za Goražde i FBIH već državu Bosnu i Hercegovinu i kompletnu regiju. Tražimo odgovore zbog čega se ovaj projekat tretira sa 32 miliona maraka. Nama je svaka godina koja prođe bitna, moramo objasniti javnosti šta se dešava sa tunelom. Pozivam sve nadležne, od premijera Novalića i Vlade Federacije BIH, predstavnike Autocesta, BPK Goražde i druge da nam daju odgovore na pitanja. Dužni su objasniti građanima šta se dešava sa tunelom Hranjen”, poručio je Imamović.