U Goraždu ovog vikenda počinje 10.omladinski Elza Fest

U organizaciji Kulturnog udruženja mladih (KUM) u Goraždu će se u periodu od 23 do 27.jula održati jubilarni 10. omladinski Elza Fest .

Riječ je o festivalu namjenjenom mladima i djeci, a čije programske sadržaje čine muzičke, sportske, teatarske i druge aktivnosti a, kako ističu organizatori,  cilj  Elza Festa je podstaći mlade da sami kreiraju kulturne sadržaje, a ne da budu samo konzumenti  istih

„ Elza Fest održava se već deseti put zaredom, s tim da smo u zadnje dvije godine pauzirali i simbolično održavali neke događaje zbog pandemije, a  ove godine se vraćamo u nešto većem obimu. Elza Fest nastao je kao svojevrsni bunt u tadašnjem vremenu i prostoru u Goraždu, kada nije bilo ni prostora za mlade u kojem bi ispunili vrijeme kulturno umjetničkim dešavanjima i našem  nastojanju da mladima ponudmo kvalitetne sadržaje  kroz kulturu osnovali smo ovaj festival koji traje već deceniju i zalažemo se da grad ima jako dobre događaje, koncerte, predstave, radionice za djecu i mlade i da Goražde tokom ljeta živi u najboljem duhu zabave i igara“ – pojašnjava predsjednik Kulturnog udruženja mladih Ajdin Kitan.

Kroz sekcije koje djeluju pri udruženju, rock školu, teatar maldih i školu programiranja, u okviru Elza Festa bit će priređen niz događaja

„ Elza Fest počinje sutra koncertom u Ljetnom kinu Centra za kulturu od 21 sat gdje će u uvodnom dijelu pred nastup Zone isključenja svirati članovi  Rock škole. U nedjelju će se  od od 19 sati održati muzičke radionice  dok će od 20.30 ispred Centra za kulturu  upriličiti projekcije crtanih filmova za najmlađe. Ponedjeljak i utorak na lokalitetu „Ada“ Ustikolina održat će se  omladinski muzički kamp uz razne igre i obilzaka Riskog mosta a obzirom da  smo pokrenuli i  Školu programiranja, u srijedu ćemo u prostorijama Rock škole prezentirati  osnove programiranja. Elza Fest će biti završen 27.jula u večernjem terminu uz koncert Rock škole u Omladinskoj ulici“ – precizirao je Kitan.

Elza Fest  2012. Godine u nedostatku urbane i alternativne kulture, pokrenula j egrupa mladih, a ovaj događaj postao je prepoznatljiv i van Goražda i BPK.

„ Sve ove godine gradili smo Elza Fest  kao brend koji je postao  jako prepoznatljiv i  nas ispunjava to što radimo iz  ljubavi prema muzici, kulturi , teatru i umjetnosti općenito. Iako je fokusiran na domać etalente, ranijih godina imali smo učesnike i iz drugih gradova poput Rock škole iz Mostara, benda Zoster, bendova iz Priboja  i slično i naša je želja da već naredne godine vratimo tu tradiciju“ – kazao je predsjednik Kulturnog udruženja mladih Goražde.