Održan biciklistički pohod u čast prerano preminulom mladiću Adnanu Piriji iz Goražda

Više od 50 biciklista Udruženja za promociju i razvoj brdskog biciklizma “Nature Riders” iz Goražda učestvuje u drugom memorijalnom biciklističkom pohodu “Adnan Pirija Pirke” koji organizuju u čast bivšem članu, prerano preminulom mladiću Adnanu Piriji.

Adnan je, podsjećaju, bio dijalizni bolesnik, ali i strastveni zaljubljenik u brdski biciklizam te član udruženja od samog osnivanja.

Biciklistički pohod je počeo obilaskom Pirketovog mezara u Kolijevkama i polaganjem cvijeća. Članovi porodice su ponosni na njegove prijatelje.

“Puno mi je srce i ne mogu da vjerujem da ovako zajedništvo postoji u današnje vrijeme. Ne mogu riječima da izrazim svoju zahvalmnost svim njegovom prijateljima i poznanicima na ovakovoj inicijativi. Svi su u ovom gradu voljeli mog brata Adnana i mi smo zaista presretni, jer ovo sjećanje ne blijedi. Nadamo se da će nastaviti to dalje, mi smo ponosni na ovakve građane i ovakve ljude koje je Adnan imao oko sebe”, kaže Lejla Pirija, Adnanova sestra.

Prvog dana memorijala biciklisti su i pored visokih temperatura prešli dionicu dugu oko 25 kilometara od Hranjenja do Rude Glave.

“Potrudili smo se da organizujemo sve što treba za sve ljubitelje biciklizma i prirode, mi smo izašli sa namjerom da odamo počast našem prijatelju Adnanu, možda su vrućine smanjile broj učesnika, ali nećemo nikad prestati da se sjećamo jer njegova ljubav prema biciklizmu i prirodi je bila neizmjerna. Mi ćemo njegovati ovo sjećanje dok nas ima”, kaže Anes Popović iz Udruženja.

Biciklisti su na ovaj način poslali i poruku o značaju podizanja svijesti o djaliznoj bolesti i potrebi da se dijaliznim bolesnicima posveti mnogo više pažnje u budućnosti.

Članovi udruženja koje je osnovano prije nekoliko godine, svakog vikenda posjećuju neko od prekrasnih planinskih mjesta u BIH. Misija udruženja je popularizacija brdskog biciklizma, zdrav način života, očuvanje okoliša i korištenje alternativnih načina prevoza te promocija prelijepih predjela koji okružuju Goražde.