Deklaracija Skupštine kojom se oštro osuđuju namjere Visokog predstavnika

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na vanrednoj sjednici održanoj u popodnevnim satima jednoglasno je usvojila Deklaraciju kojom oštro osuđuje namjere Visokog predstavnika u BiH da nametne izmejne Ustava FBiH I Izbornog zakona BiH.

U Deklaraciji koju su usaglasile sve političke partije koje participiraju u kantonalnom parlamentu, odbacuje se svaka mogućnost podjela po etničkom principu

“ Polazeći od najavljene mogućnosti da Visoki predstavnik u BiH nametne izmjene Izbornog zakona BiH, na osnovu informacija o mogućnostima dalje podjele BiH na etničkom principu, duboko vjerujući u građanski model uređenja BiH,  Skupština BPK  najoštrije osuđuje namjeru Visokog predstavnika u BiH da nametne izmjene Ustava FBiH I Izbornog zakona BiH, kako je to objavljeno u medijima I na društvenim mrežama I duboko se protivi nametanju onih rješenja koja će dodatno produbiti etničke podjele” – stoji u Deklaraciji.

Ovim dokumentom koji će biti dostavljen na adresu OHR-a, Skupština BPK poziva Visokog predstavnika u BiH na donošenje rješenja koja će BiH omogućiti evropsku budućnost I pozdravlja tehničke izmjene izbornog zakona BiH  koje bi omogućile veću transparentnost izborog procesa  I smanjile mogućnost krađe izborne volje  I omogućavanje fer I transparentnih izbora.

“Skupština BPK  izražava opredjeljenje da BiH mora biti država svih njenih građana I naroda koji će biti ravnomjerno zastupljeni u svim organima I institucijama na području BiH! – navodi se u Deklaraciji.

Inače, istim povodom za večeras u 19 sati u Goraždu je najavljena I mirna protestna šetnja od Trga branilaca grada do Omladinske ulice.