Svečano otvoren mesdžid i šehidsko spomen obilježje u selu Rodijelj u općini Foča u FBiH

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća prisustvovala je danas svečanom otvorenju mesdžida i šehidskog spomen obilježja u selu Rodijelj u općini Foča u FBiH.

Svečanosti otvorenja uz brojne džematlije i goste, prisustvovali su i članovi Sabora Islamske zajednice, goraždanski muftija Remzija ef. Pitić te izaslanik Reisu-l-uleme Salem ef. Dedović.

Rodijelj i okolna sela koja gravitiraju ovom mesdžidu u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu dali su mnoge šehide. U znak sjećanja na sve njih podignuto je šehidsko spomen obilježe koje će buduće naraštaje podsjećati da su se u ovim bosanskim brdima rađale gazije koje su počastvovane da budu šehidi, a svima je poznato koliko je veliko to biti i koja je nagrada njihova, govori nam naš Učitelj Muhamed a.s. Šehidsko spomen obilježje otkrile su majke naših šehida, a ovom prilikom obratila se i premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

U svom obraćanju ona ja ukazala na značaj izgradnje ovog spomen obilježja, podsjećajući na činjenicu da samo zaslugama naših hrabrih šehida mi danas imamo slobodu koju uživamo.

„Mi to nikada ne smijemo zaboraviti i ovo je jedan od načina sjećanja na to herojstvo koje ne zaboravljamo. U tom cilju želim da budemo svi jednistveni i ovom prilikom želim se zahvaliti svima onim koji okupljaju Bošnjake i rade na njihovom jedinstvu a to je prvenstveno Islamska zajednica, kao i svima onim koji pomažu Bošnjake, kako bi bili prisutni u svim dijelovima BiH“-naglasila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Nakon otvorenja spomen obilježja, uz Ašare i Ilahije uslijedila je ceremonija otvaranja mesdžida koji je otvorio vrijedni džematlija Ferid Beganović.

Mesdžid Rodijelj koji je izgrađen je 1985. godine,  u potpunosti je srušen u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu a u ponovnu obnovu krenulo se u mjesecu aprilu 2020. godine. Gradnju objekta pomogli su mnogi donatori i institucije, na čijem čelu je upravo bio džematlija Beganović.

bpk.gov.ba