Vladimir Putin potpisao novu rusku pomorsku doktrinu

foto: federalna.ba

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je novu doktrinu u kojoj su određeni osnovni elementi pomorske politike ruske mornarice.

U ruskom gradu Sankt Peterburgu održana je parada povodom Dana ruske mornarice.

Parada je organizirana uz učešće više od 40 brodova i podmornica, 42 borbena aviona i više od 3.500 vojnika. Ceremoniji su, pored Putina prisustvovali i ministar odbrane Sergej Šojgu, komandant ruske mornarice Nikolaj Evmenov i mnogi drugi zvaničnici.

Putin je tokom obraćanja kazao kako su određene granice nacionalnih interesa i područja Rusije.

”Naročito su tu vode Arktika, Crnog mora, Ohotskog mora, Beringovog mora“, kazao je Putin.

Dodao je kako će hipersonični raketni sistemi ”Cirkon“ u narednim mjesecima biti dostupan Oružanim snagama Rusije, a nastavit će i gradnju brodova.

U doktrini su navedene pomorske aktivnosti na područjima u blizini Svalbarda, Zemlja Franca Josifa, otočna skupina Novaja zemlja te Vrangelov otok.

U doktrini se navodi kako nema dovoljno baza koje omogućavaju rad ruskih brodova angažiranih na udaljenim područjima van Rusije, a rečeno je i kako američka politika uspostavljanja dominacije u okeanima i NATO-ovog jačanja infrastrukture prema ruskim granicama predstavljaju prijetnju Rusiji.

Doktrinom je predviđeno i formiranje logističkih centara ruske mornarice u azijsko-pacifičkim zemljama. Dodano je kako će biti pojačana sposobnost ruske mornarice kako bi se uspostavila sigurnost zemlje i zaštitili interesi u okeanima.

federalna.ba