Otvorena izložba „ Tri života Sarajevske hagade“

Da festivalski sadržaji u Goraždu  nude za svakog po nešto potvrđuje i izložbe „ Tri života Sarajevske Hagade“ , čija postavka je otvorena  u Zavičajnom  muzeju Centra za kulturu. Radi se o mini putujućoj izložbi kojom je prezentovan sadržaj Sarajevske Hagade,  koju je još 2019. godine izradio Zavičajni muzej BIH.

„ Zemaljski muzej BIH u svoj bogatoj riznici čuva jedan od najvrijednijih predmeta jevrejske srednjovjekovne kulture Sarajevsku Hagadu. Brojni istaknuti svjetski historičari  kažu da je to svijetsko  blago koje posjedujemo, te smo upravo zbog toga napravili i njenu mini izložbu, kako bi predstavili sve vrijednosti i približili javnosti sadržaj Sarajevske Hagade“ – kazao je na otvaranju dr. sc. Mirsad Sijarić direktor Zemaljskog muzeja BiH, ističući da je tokom ove godine izložba predstavljena u nekoliko francuskih gradova, te Veneciji.

Po riječima Admira Džemidžića  kustosa Zavičajnog muzeja Centra za kulturu Goražde, upravo je Festival prijateljstva prilika da se ovakav jedna sadržaj upriliči i u gradu na Drini.

„ Naša višegodišnja saradnja rezultirala je izložbom „ Tri života Sarajevske Hagade“ ,a čija postvka ovih ovih dana ima i još jednu simobliku. Ruke prijateljstva u Goraždu su raširene za sve ljude dobre volje, tako da je ovo način i da  naučimo nešto više jedni o drugima i pokažemo da je prijateljstvo bez obzira na vjerske različitosti ono što nas spaja“ istakao je kustos Džemidžić.

Izložba će svakodnevno biti otvorena i nakon Dana Festivala prijateljstva, odnosno tokom cijelog avgusta.

Sarajevska Hagada koju čuva Zemaljski muzej BIH, sastoji se od 142 lista pergamene veličine 16,5 x 22,8 cm, izrađene od izvanredno istanjene i izbijeljene teleće kože. Na prva 34 lista nalazi se 69 minijatura koje nadahnuto prikazuju stvaranje svijeta, egipatsko ropstvo, izlazak iz Egipta pod Mojsijevim vodstvom i dalje, sve dok status vođe Jevreja nije preuzeo Jošua, sin Nunov. Posljednje četiri minijature predstavljaju izuzetak u smislu da nemaju direktan biblijski karakter. Na sljedećih 50 listova nalazi se tekst Hagade pisan s obje strane kvadratnim hebrejskim pismom srednjovjekovnog španskog tipa. Posljednju cjelinu knjige čini naknadno uneseni pjesničko-obredni dodatak, koji sadrži po nekoliko pjesama najslavnijih pjesnika hebrejske književnosti iz njenog tzv. zlatnog doba (10–13. stoljeće).