U skladu sa nadležnostima najavljene aktivnosti utvrđivanja činjeničnog stanja jer očuvanje zdravlja naših građana trebalo bi biti u prioritetu svih institucija, pa i Ministarstva za privredu BPK Goražde

Ministar za privredu BPK Goražde Haris Salković sa saradnicima upriličio je danas sastanak sa predstavnicima Neformalne grupe građana “Goražde bez pesticida”-  koja od resornog ministarstva traži da zbog nelegalne i nepravilne upotrebe pesticida na plantaži jabuka u Rasadniku –Kolijevke koje je državna svojina, raskine ugovorene odnose sa Zemljoradničkom  zadrugom „Agropodrinje“. Sastanku je prisustvovao i predstavnik nevladine organizacije CCI koja podržava aktivnosti grupe u okviru projekta „Podrške građanima u borbi protiv korupcije“.

Iako borba građana koji žive u neposrednoj blizini rasadnika traje godinama, Ministarstvo za privredu BPK Goražde do danas nije upoznato sa nalazima inspekcijskog nadzora Federalne uprave za inspkecijske poslove, a koji su danas na sastanku i prezentirani.  U smislu daljeg preispitivanja zakonitosti korištenja zemljišta na ovom lokalitetu u svrhe predviđene ugovorom, prema riječima ministra Salkovića ministarstvo je već pokrenulo neke od aktivnosti kao što je preispitivanje uzoraka zemljišta sa ovog lokaliteta i okoline, čiji nalaz će dati smjernice za buduće djelovanje.

„Ukoliko nadležne institucije utvrde nepravilnosti, Ministarstvo će poduzeti dalje korake u skladu sa svojim nadležnostima. Mi smo dobili njihove zahtjeve putem službenog dopisa na osnovu kojeg smo već održali radni sastanak sa svim relevantnim institucijama koje su uključene u ovaj proces i rasporedili zadatke kako bi se adekvatno dao odgovor, jer u fokusu rada svih instiucija pa i ministarstva trebalo bi biti zdravlje naših građana“-naglasio je ministar Salković.

Cilj grupe je zaustaviti nelegalnu upotrebu fitofarmaceutskih sredstava koja ugrožavaju zdravlje ljudi i okolinu, a u prilog njihovom zahtjevu navode činjenice, od toga da se ovom slučaju radi o intezivnom voćarstvu u urbanom naselju što zakonom nije dozovoljeno te da se na ovom lokalitetu konstantno od strane Zemljoradničke zadruge „Agropodirnje“ vrši neispravna i nelegalna upotreba pesticida, što između ostalog potvđuje i nedavni nalaz Federalne uprave za inspekcijske poslove, ističe predstavnik Neformalne grupe građana “Goražde bez pesticida” Harun Bešlija.

 

www.bpkg.gov.ba