Održana Eko Drinska regata: Drina je biser, nećemo deponije na njenim obalama

 

Ovogodišnja Eko Drinska regata okupila je blizu 400 mladih ljudi, a Drinom od ranih jutarnjih sati plovi 57 čamaca.

Velika Drinska regata je događaj koji posljednje tri godine okuplja na stotine mladih ljudi iz cijelog svijeta, prava atrakcija za one koji znaju uživati u vožnji drinskim brzacima, a uz to vole prirodu i dobru zabavu.

“Krenuli smo jutros iz Kajakaškog kampa “Buk” na Modranu kod Ustikoline, dan prije smo ovdje imali akciju čišćenja jer naša regata nosi taj prefiks eko, jer želimo da na ovaj način skrenemo pažnju na važnost ekologije, na potrebu očuvanja ovog prelijepog ambijenta koji nam je podaren ne da ga uništavamo, već da u njemu uživamo i čuvamo ga budućim generacijama”, kaže Dženis Ćulov, jedan od organizatora regate.

Odmor u Tišinama

Nakon ugodne plovidbe prvo pristanište za čamce je na lokaciji Tišine gdje je za sve učesnike regate obezbjeđen ručak. Putovanje nastavlja dalje, a organizatori ističu da bi u Goraždu trebali biti oko 19 sati, jer plovidba čamcima je spora što učsenicima regate i odgovara jer se mogu zaustaviti na lokacijama na kojima žele, uživati u kupanju i prirodi.

Za mnoge od njih ovo je prvi izlet ove vrste na Drini koja izgleda i divlje i fascinantno zbog svoje nevjerojatne boje.

“Negdje je smaragdna, negdje potpuno tamna, pa plava, ovo je nestvarno. Kad pomislite da ste “upali” u neke valove i brzake, onda vas iza ugla dočeka njena mirnoća. Baš uživamo danas, prelijepo je, a iako je temperatura vro visoka Drina je tako osvježavajuća da to i ne osjetimo. Ponovo dolazimo sto posto naredne godine. Svim prijateljima ću to preporučiti. Ima nas koji volimo rafting i prirodu, ja ne vidim ljepše mjesto od ovog”, kaže Ana koja je na regatu stigla iz Hrvatske.

Mnogi učesnici regate u Goražde su doputovali i zbog festivala prijateljstva koji je proteklih dana okupio nekoliko stotina umjetnika i posjetilaca u gradu na Drini, a a regata je njegeov sastavni dio.

“Ima ih iz Njemačke, Turske, Australije, Hrvatske, Srbije, Holandije, Španije, Francuske, Belgije, Amerike, ni sam ne znam odakle sve nisu stigli i jako mi je drago da smo uspjeli ostvariti naš cilj, da pokažemo kakav turistički potencijal ima rijeka Drina i da se ona ne treba koristiti kao kolektor otpadnih voda već je ovo najveći turistički potencijal. Upravo smo pokazali kakvo je uživanje spuštati se njenim brzacima i boraviti u ovoj prirodnoj ljepoti”, kaže Dženis Ćulov.

Smaragdna Drina

Dodaje kako se Eko Drinska regata organizuje tek treći put, ali da je već sada premašila očekivanja.

“Lagano prelazimo u tradiciju, cilj nam je da za deset godina imamo 1000 učesnika, a ove godine na trećoj regati imamo oko 400 učesnika što je nadmašilo sve naše pretpostavke. Značaj regate prepoznali su i federalna, kantonalna i gradska civilna zaštita, gorska služba spašavanja Goražde i Novi Grad, podržala nas je i Kantonalna bolnica tako da smo osigurani što se tiče i spasilaca i medicinskog osoblja. Zaista, sve je na vrhunskom nivou. Jako nam je drago da nas prepoznaju institucije. Uvršteni smo u program festivala prijateljstva i samim tim pod pokroviteljstvom Grada Goražda, međutim pokrovitelj Eko Drinske regate je i Sektor za turizam Ministarstva privrede BPK Goražde kao i brojni sponzori”, kaže Ćulov.

Cilj ovog atraktivnog događaja je promocija Goražda i njegovih prirodnih ljepota gdje je rijeka Drina najveći biser.

“Drina je najveći turistički resurs, biser grada i BPK Goražde koji moramo koristiti na ovaj način, ali pri tome želimo raditi i na podizanju ekološke svijesti u očuvanju Drine i njenih obala. Neka deponije na njenim obalama postanu prošlost”, kaže Ćulov.

Misija regate je podići ekološku svijest građana zbog lošeg stanja obale rijeke i nagomilanog smeća.