Vrhbosanski nadbiskup predvodio misno slavlje u čast Svetog Dominika u Goraždu, obišao i gradilište crkve Drinskih mučenica

U kapelici Sveti Dominik u Goraždu održana je sveta misa u čast sv. Dominika koji je zaštitnik župe Goražde. Predvodio je mons. Tomo Vukšić, Vrhbosanski nadbiskup i Apostolski upravitelj vojnog ordinarijata u BiH. Misno slavlje organizirano je za nekolicinu župljanja koji su se okupili u kapelici da slave Svetog Dominika, a radost su podijelili sa svojim prijateljima i komšijama.

“Danas je blagdan Svetog Dominika, bio je to svetac koji je živio polovicom 13. stoljeća i u katoličkoj crkvi i kulturi Evrope općenito, a kasnije i u svijetu ostavio veliki trag. Radi se ne samo o katoličkom svećeniku koji je kao teolog, kao organizator unutar crkve ostavio trag nego i o tome da je u organizacijama, prije svega, u svećeničkom redu kojeg nazivamo Dominikanci postao općesvjetski fenomen i u crkvenom smislu i u kulturnom smislu tako da je danas blagdan jednoga od kršćanskih svetaca i blagdan jednog od velikih kulturnih djelatnika svoga vremena koji je do dana današnjeg ostavio veliki trag ne samo u teologiji i duhovnosti već i slikarstvu, kiparstvu, književnosti na sveučilištima, i drugim raznim stranama”, poručio je danas Tomo Vukšić, Vrhbosanski nadbiskup.

Vukšić je govorio o značaj gradnje Crkve Drinskih mučenica čije je gradilište obišao nakon svete mise. te se zahvalio vlastima u Goraždu na podršci.

“Redovno pratim što se događa na gradilištu, nisam bio ovdje skoro, ali znam dokle su stvari došle. Danas želim to vidjeti svojim očima. Nastavljamo istim tempom i ovo je prilika da uz naš osjećaj zadovoljstva što se sve to tako događa izrazim zahvalnost gradskim vlastima u Goraždu koje su bile vrlo otvorene i danas su takve i žele doprinijeti u mjeri u kojoj je to moguće i u onom smislu u kojem zakon to dozvoljava. Ne očekujemo više i ne tražimo ništa više, ali želim zahvaliti jer bez njih, bez obzira na našu dobru volju, to ne bi bilo moguće napraviti. Mi ćemo se potruditi da što prije odradimo taj dio posla, i kada okolnosti budu dozvolile slavit ćemo svetu misu prvi put u tom prostoru”, poručio je Vukšić.

Gradnja crkve Drinskih mučenica u Goraždu obradovala je brojne katoličke vjernike širom svijeta, a mnogi od njih poput Vere Miloš koja je porijeklom iz ovog grada redovno dolaze u obilazak.

“Stvarno sam sretna, ne mogu vam riječima opisati koliko, i u ovom očekivanju nove crkve. To je velika stvar. Vidjela sam ono što se događa, bila sam na blagoslovu temelja, sretna sam jer to je jedan identitet. Ja sam rođena u Goraždu, živjela sam ovdje i u Sarajevu, a već 30 godina sam u Splitu, redovito dolazim u svoj rodni kraj i djedovinu koja je tu više od 120 godina”, kaže Vera.

Sa crkve Drinskih mučenica u Goraždu nedavno se oglasilo zvono, i to po prvi put nakon 65. godina. Zvonik crkve je u izgradnji, a prije njenog svečanog otvaranja potrebno je izgraditi i krov.

Crkva Drinskih mučenica u Goraždu gradi se u spomen na pet časnih sestara iz reda Kćeri Božje ljubavi, koje su ubijene u drugom svjetskom ratu, a koje je Vatikan prije 11 godina proglasio blaženim. Gradnja Crkve  počela je u avgustu prošle godine, a kompleks budućeg svetišta uključuje i muzej, spomen-sobu, prostrani trg i svratište, koji će biti izgrađeni u blizini postojeće zgrade kantonalnih institucija.

Crkva se gradi neposredno uz mjesto na kojem je od 1889. godine stajala katolička župna crkva Presvetoga Srca Isusova, koja je nakon Drugog Svjetskog rata najprije pretvorena u konjušnicu, potom u skladište da bi se 1957. većim dijelom urušila i  nakon toga bila potpuno uklonjena. Riječ je o lokalitetu u blizini srušene porodične kuće svećenika don Ante Bakovića, u kojoj su se, još u noći njihova stradanja, dogodila prva svjedočanstva o mučeništvu sestara, koja su i bila ključna u procesu za beatifikaciju.

Časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi – Austrijanka Berchmana Leidenix, Hrvatica Jula Ivanišević, Slovenke Krizina Bojanc i Antonija Fabjan te Mađarica iz Hrvatske Bernadeta Banja – živjele su i časno obavljale svoje redovničke dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama. Iz samostana, koji je potom zapaljen, četnici su ih nasilno odveli 11. decembra 1941. Na putu do Goražda, po velikoj hladnoći, najstarija među njima,76-godišnja sestra Berchmana nije izdržala, pa je ubijena kod starog pračanskog mosta u Sjetlini.

U Goraždu su smještene u tadašnjoj vojnoj kasarni “Petra Karađorđevića”, a današnjoj osnovnoj školi “Husein efendija Đozo”.Tokom noći četnici su provalili u njihovu prostoriju s namjerom da ih zlostavljaju, a birajući između smrti i časti, časne sestre skočile su sa sprata ovog objekta. Polomljene, četnici su ih usmrtili noževima, a njihova tijela bacilli u Drinu.

Zbog njihovog životnog puta, posvećenosti dobru i žrtvovanja u čuvanju vjere, dekretom pape 2011. godine proglašene su blaženima, nakon čega je Goražde postalo jedan od najvažnijih gradova za vjernike katolike iz cijelog svijeta.