U Orahovcima kod Višegrada otvorena obnovljena džamija

Obnovljena džamija u Orahovcima kod Višegrada, koja je u protekloj agresiji minirana i u potpunosti porušena sredinom 1993. godine, danas je svečano otvorena u prisustvu velikog broja vjernika, saopćila je MINA.

U okviru današnjeg programa je otvoreno i spomen-obilježje za 200 šehida i civilnih žrtava ovog džemata, kao i vakufska, imamska kuća.

Prisutnima su se obratili muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, te prof. Mustafa-ef Spahić, koji je bio izaslanik reisul-uleme na ovom događaju.

Muftija Pitić je ovom prilikom iskazao riječi zahvalnosti svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

– Ono što je urađeno do dana današnjeg u ovom kompleksu u Orahovcima govori samo za sebe. Hvala dragom Bogu što nam je dao priliku da učestvujemo u ovome. Nekim ljudima se ne da učestvovati u hajru, a nama je Allah taj put otvorio. Hvala svima koji su svojim pogledom bili obradovani kad se ovo gradilo, hvala onima kojima je srce uzdrhtalo kad se ovo radilo. Hvala svima koji su bilo čime, makar tim pogledom i treptajem srca doprinijeli da ovo bude moguće. Čestitam džematlijama, Medžlisu i cijeloj Islamskoj zajednici na ovom našem uspinjanju. Ovo je naše dostojanstvo – poručio je muftija Pitić.

Zahvalio je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i resornom ministru Edinu Ramiću koji je prisutvovao svečanosti, kazavši kako je djelovanje ovog ministarstva izuzetno značajno za održivi povratak Bošnjaka.

Izaslanik reisul-uleme, Mustafa-ef. Spahić je, komentirajući projekat obnove džamije, ukazao na to da su džamije prostori jačanja svijesti o bitnim životnim konceptima.

– Nema ništa što Allah stvara, a da ga ne stvara na određenom mjestu i u određeno vrijeme; a mi svijest o prostoru i vremenu dobijemo u džamiji. Moramo se okrenuti u tačno određenom pravcu, te ne možemo klanjati kad nam naumpadne, nego kad je vrijeme za namaz. Poslanik a.s. govori da onaj koji sagradi džamiju veličine čapljinog gnijezda imati sagrađenu kuću u džennetu – poručio je Spahić.

Također je podsjetio da su džamije prostor iz kojeg se trebaju širiti ideje progresa i dobra, o čemu, kako je kazao svjedoči i praksa Muhammeda a.s., te istakao da postojanje džamije u Orahovcima, između ostalog, svjedoči jednom kontinuitetu organizacije vjerskog života.

– Vi ovdje potvrđujete da Orahovci od 16. stoljeća imaju svoju duhovnu, vjersku, idejnu, timsku, moralnu vertikalu. Imamo Allahovu kuću koja povezuje i udružuje džematlije u jedan sistem gdje smo svi ravnopravni – rekao je Spahić.

Postojanje džamije na jednom prostoru, kako je naglasio, može biti garant očuvanju mira, te garant muslimanskog obzira prema pripadnicima drugih religija.

Prisutnim su obratili i predsjednik Organizacionog odbora Hajrudin Ćuprija, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Višegrad Hasan-ef. Skorupan, te predsjednik Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Višegrad dr. Bilal Memišević.

 

 

O izgradnji prve džamije u Orahovcima i njenom vakifu ne postoje pouzdani podaci. Prvobitna džamija bila je sagrađena od kamena, a njeni tragovi sačuvani su i nakon njenog miniranja. Prema nezvaničnim podacima sagrađena je 1551. godine, renovirana u više navrata, i to 1936., 1947. i 1982. godine. Džamija je služila svojoj namjeni sve do izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada su je srbo-četnički agresori minirali i potpuno porušili.

Njena obnova je počela 2016. godine, kada je formiran Građevinski odbor, a od tada do danas obnovljena je i potrebna infrastruktura za funkcioniranje džamije: izgrađen je rezervoar za vodu i obnovljena trafostanica i riješeno pitanje rasvjete oko džamije, te je u fazi asfaltiranje pristupnog puta u dužini od oko jednog kilometra.

MINA