Reuf Seferović prvi Rom koji je dobio posao u Goraždu

Premijerka Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde  Aida Obuća danas je upriličila prijem za pripadnike romske nacionalnosti, a povod je prvo zaposlenje osobe iz ove populacije.

Dvadestosmogodišnji  Reuf Seferović prva je osoba romske nacionalnosti koja je dobila priliku da zasnuje radni odnos u jednoj od goraždanskih firmi. Navodi da je ranije učestvovao u javnim radovima, a prvo zaposlenje sada je dobio u  Javnom komunalnom preduzeću (JKP) „6.mart“ u okviru programa Federalnog Zavoda za zapošljavanje.

„  Ovo mi znači puno i za mene i za moju porodicu i zahvaljujem se gradonačelniku Goražda i direktoru komunalnog preduzeća  koji me je primio u firmu. Imam kćerku od tri godine i žena je u drugom stanju i meni je ovdje dobro. Nikada se niko nije požalio na mene i ja ću dati sve od sebe da se pokažem i da ostanem u toj firmi“ – ističe Seferović.

Direktor JKP 6.mart Haris Šalo nagkašava da je ovo prvi put u Goraždu  da jejedan Rom  primljen u radni odnos,

„ Trenutno je angažovan po programu šest mjeseci, nakon čega će nastaviti da radi i ponudit ćemo mu ugovor za stalno kako bi motivirali i druge Rome da rade i pokažu da mogu da privrijede ovom društvu. Reuf je već svijetli  primjer kako se radi i hvale ga kolege da je vrijedan, tako da vjerujemo da se iz Roma može izvući ono najbolje a to je iskrenost, vrijednost i rad kojim mogu jako privrijediti društvu“ – ističe Šalo.

U Centru za socijalni rad BPK Goražde ističu da se u cilju ekonomskog osnaživanja romske nacionalne manjine na području kantona, u proteklom periodu intenzivno radilo na  motivisanju svih aktera koji mogu pomoći u zapošljavanju ove populacije. Direktorica ove ustanove Mediha Jašarević – Hodžić  naglašava da  nije bilo jednostavno animirati kako poslodavce tako i Rome, da prikupe neophodnu dokumentaciju i prijave se na evidenciju nezaposlenih. Trenutno se na evidenciji Službe za zapošljavanje nalazi šest mladih pripadnika romske populacije od ukupno devet radno sposobnih na području kantona.

„Pored ekonomske dobrobiti koju jedan mladi Rom donese kući , puno važnije je što imaju priliku da mjenjaju svoje vlastito stanje. Još 2017. godine uz motivaciju uposlenika Centra za socijalni rad imali smo prvo dijete koje je upisano u školu a  sada ih imamo 11 , pa smo 2019.  uz druge aktere uspjeli djelimično riješiti stambeno pitanje za njih, iako ne u potpunosti,  da bi 2022 imali prvo lice romske nacionalnosti u zasnovanom radnom odnosu“ – nagalsila je Jašarević – Hodžić.

Premijerka BPK Goražde ocijenila je da je ovo još jedan u nizu primjera da je značajnija integracija Roma u društvu, moguća

„ Ovo je jako lijep gest da imamo prvog zaposleng Roma u jendoj goraždanskoj firmi. Dobili smo obećanje da će Reuf koji se pokazao jako vrijendim nakon isteka šest mjeseci, dobiti stalno zaposlenje. Posebno mi je drago da njegova majka Behara ima i djecu koja idu u osnovnu školu i, što je jako bitno,   da se uključuju u sve segmente društvenog života na području kantona i mi ćemo uraditi sve što je potrebno da se pripadnici Romske nacionalnosti osjećaju stabilno i sigurno u BPK jer zaslužuju svu našu pažnju“ – poručila je premiejrka BPK Goražde.