Stanovnici Glamoča nezadovoljni lošim putevima, traže od vlasti da počnu raditi

Stanovnici naselja Glamoč kod Goražda koje je primjer zajedničkog života Srba i Bošnjaka zahtijevaju od svih nivoa vlasti da im obezbjede bolje uslove za život, adekvatnu infrastrukturu i putne komunikacije do grada. U ovom mjestu živi oko 170 stanovnika. Većina istile kao su ogorčeni činjenicom da ne vide perspektivu za sebe i svoju djecu, da je putna komunikacija u katastrofalnom stanju te traže od od vlasti da počnu ozbiljnije ulagati u infrastrukturu ovog naselja.

“Ovo je multietničko naselje koje može poslužiti kao primjer zajedničkog života, ali ovdje se decenijama ništa ne radi. Jedino što funkcioniše je da se ljudi bez obzira kako se ko zvao pomažu, zajedno rade, oslonjeni su jedni na druge”, kaže Edževit Hrelja, mještanin Glamoča.

Put do ovog prigradskog naselja izgrađen je prije 50 godina, ali je trenutno u fazi propadanja. Radisav Marković, stanovnik ovog mjesta tvrdi da od tada do danas nije bilo ozbiljnijih ulaganja u njegovu rekonstrukciju.

“Ovdje živi 40 djece. Kada krenu u školu ovim putem, a automobil naiđe oni nemaju gdje osim da se klanjaju po međama. Niko nije bliže gradu, a da ima lošiji put od nas”, kaže Radisav.

Mještani su brojne kritike uputili rukovodstvu mjesne zajednice. Kažu kako niko nije dovoljno zainteresiran da rješava probleme koji ih godinama bole, već su prepušteni sami sebi..

“Ono što mi možemo već i radimo, da uputimo inicijative, a to smo već uradili. Zašto ništa nije urađeno to je pitanje za druge”, kaže Alen Selimović, predsjednik Mjesne zajednice.

Međutim  stanovnicima Glamoča nije jasno kako je, primjerice, asfaltiran dio puta koji vodi do nikad izgrađene deponije jer se za taj novac mogao asfaltirati značajan dio putne komunikacije od Goražda do njihovog naselja.