Zamrznuta odluka o generalnom štrajku doktora medicine I stomatologije u BPK Goražde

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde zamrznuo je odluku o stupanju u generalni štrajk koji je bio najavljen za danas, zbog neotpočinjanja pregovora za potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Predsjednik sindikata dr. Damir Baždarević pojasnio je da je odluka o generalnom štrajku, koja je donesena 25. jula, zamrznuta nakon što je Vlada BPK Goražde na posljednjoj sjednici odlučila da se hitno krene u pregovore sa sindikatom.

– Mi smo jutros održali sjednicu Upravnog odbora sindikata doktora medicine i stomatologije BPK i odlučili da zamrznemo štrajk na tri dana, jer imamo obećanja da će do srijede biti potpisan protokol o vođenju pregovora i, odlučili smo, kada već čekamo dvije godine možemo sačekati i ta tri dana kako našim pacijentima ne bi uskraćivali usluge – pojasnio je dr. Baždarević.

Napominje da je potpisivanje novog kolektivnog ugovora osnovni zahtjev Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK Goražde.

– Mi smo reprezentativni sindikat u oblasti zdravstva i obaveza Vlade BPK je da s reprezentativnim sidnikatima potpiše kolektivni ugovor. Mi smo posljednji potpisali prije nepune dvije godine tako da s pravom tražimo potpisivanje novog, na čemu insistiramo još od aprila kada smo uputili inicijativu za početak pregovora, a potom još jednu urgenciju u maju. Međutim, nije bilo odgovora i došli smo u situaciju da smo morali da najavimo generalni štrajk. Nadam se da nećemo morati da ga započnemo – dodao je on.

Naglasio je da je novi kolektivni ugovor i jedan od načina da se pokuša zaustaviti odlazak ljekara iz ovog kantona.

– U posljednja tri mjeseca četiri doktora su napustila kanton, što je zaista alarmantno. U Kantonalnoj bolnici, ako izuzmemo specijalizante koji su u Sarajevu, imamo 17 -18 doktora koju tu rade što je broj koji postoji na jednoj jačoj klinici. Sigurno da to nije dobro ali se nadam da će novi kolektivni ugovor koliko toliko poboljšati naše uslove rada. Primjerice, u Kantonu Sarajevo gdje je potpisan jedan od posljednjih kolektivnih ugovora, 35 posto su bolji uslovi rada za ljekare nego u BPK Goražde i imamo situaciju da su naša tri doktora otišla upravo u Kanton Sarajevo i očito je da su ti uslovi atraktivni – naveo je dr. Baždarević.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK Goražde izrazio je nadu da će pregovori s Vladom BPK početi ubrzo te da će novi kolektivni ugovor biti potpisan na obostrano zadovoljstvo.

Vlada BPK Goražde na sjednici održanoj u petak zaključkom je zadužila resorno ministartvo da odmah predloži Pregovarački tim Vlade za početak pregovora sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije BPK Goražde u cilju potpisivanja kolektivnog ugovora.