Aganović: Isplata jednokratne pomoći dovela u neravnomjeran položaj demobilisane borce

 

Isplata jednokratne novčane pomoći, u skladu sa Uredbom Vlade FBiH o programu pomoći stanovništvu uslijed inflacije i rasta potrošačkih cijena, u dijelu  korisnika boračkih naknada, dovela je u neravnomjeran položaj  nezaposlene demobilisane borce – naglašavaju u Ministarstvu za boračka pitanja BPK Goražde.

Resorni ministar  Edin Aganović pojašnjavaju da su demobilisani borci koji egzistencijalnu  naknadu primaju iz federalnog budžeta dobili jednokratnu pomoć, dok oni koji naknadu ostvaruju na nivou kantona nisu obuhvaćeni s čim, kako navodi, u ovom ministarstvu nisu bili upoznati

“ Mi do prošle sedmice nismo imali informaciju  da jednokratnu novčanu pomoć neće dobiti pripadnici boračke populacije, odnosno demobilisani borci koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih i primaju egzistencijalnu naknadu na nivou kantona. Dakle, u pitanju je  oko 300 pripadnika ove kategorije boračke populacije i još 30-ak koji su na evidenciji nepunih godinu dana i nisu stekli pravo na egzistenicjalnu nanadu. Imali smo  zaista mnogo upita demobilisnaih boraca koji zovu I udruženje a dobili smo I  informaciju od federalnog ministarstva da su i oni  imali niz upita zašto im nije uplaćeno” – ističe Aganović.

Napominje da u ministarstvu za boračka pitanja BPK sada nastoje pronaći način da isprave ovaj vid nepravde

“ Idemo u smjeru da u budžetu ministartsva iznađemo sredstva I isplatimo našim demobilisanim borcima po 100 KM I iskreno se nadam da ćemo vrlo brzo na sjednici Vlade imati jednu posebnu vrstu odluke koja će to definisati I ne sumnjam da će imati podršku Vlade jer, na ovaj način je možda došlo I do jedne vrste diskriminacije kao što je  I ranije bilo kada je uvođena egistencijalna naknada. Tada je Federacija mogla isplatiti 5 KM, neki kantoni nisu poput nas, ali ovaj mjesec će se  I kod nas isplatiti konačno u tom iznosu. Nadam se da ćemo ubrzo obezbjeidti sredstva I za ovu jednokratnu pomoć za naše demobilisen borce” – naveo je ministar za boralka pitanja BPK Goražde.

Za isplatu jendokratne novčane pomoći demobilisanim borcima koji ostvaruju egzistencijalnu naknadu iz kantonalnog budžeta,  potrebno je osigurati oko 35.000 KM.