Imamović:Visoki predstavnik u BIH dao je punu podršku razvoju Goražda i novim investicijama, želi čuti i izazove mladih

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt koji je prvu zvaničnu posjetu Goraždu započeo susretom sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem, potvrđeno je, danas će se sastati sa predstavnicima nevladinih organizacija kao i vjerskih zajednica u Goraždu te privrednicima.

Visoki predstavnik u BIH danas je dao punu podršku razvoju Goražda, novim investicijama, te rješavanju izazova sa kojima se susreću mladi koji žive u regiji, izjavio je nakon sastanka Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

“Visoki predstavnik u BIH želi vidjeti i druge krajeve osim Sarajeva i dati punu podršku razvoju investicija na ovom području. On će razgovarati sa mladim ljudima i posvetiti se rješavanju njihovih izazova, također želi dati podršku otvaranju novih njemačkih firmi odnosno firme TVC. Razgovarali smo o tome kako je moguće da gradovi iz F BIH kao i entiteta RS-a rade zajedno, ostvaruju zajednička ulaganja i investicije, na primjeru Gornje drinske regije gdje je inicijativa od strane grada Goražda da se ova regija sa gradovima iz RS-a i FBIH kao i gradovima Crne Gore i Srbije povežu i naprave zajedničku priču, kroz saradnju i projekte. Jer od Trebinja do Višegrada u cijeloj regiji živi oko 68 000 ljudi što je porazno za ovaj prostor, tako da se moramo oslanjati više jedni na druge”, izjavio je Imamović.

Dodao je da je Goražde oslonjeno na glavni grad Sarajevo, međutim da je potreba za saradnjom sa ostalim gradovima itekako izražena.

“To jeste naš politički centar, ali mi koji živimo ovdje moramo imati intenzivniju saradnju Bošnjaci i Srbi. Zanimao se i za crkvu Drinskih mučenica kojoj je gradska uprava dala građevinsku dozvolu za gradnju, razgovarali smo o turističkoj ponudi koju moramo intenzivirati. Visoki predstavnik je dao punu podršku razvoju Goražda u svakom smislu, što je nama izuzetno drago”, kazao je Imamović.