Imamović i Šalo: Insinuacije i netačne tvrdnje o neispravnosti vode u Goraždu

 

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i direktor Javnog komunalnog poduzeća (JKP) „6.mart“ Haris Šalo danas su regirali na informacije koje se šire u javnosti, da je voda iz gradskog vodovoda higijenski neispravna te da nije za piće.

Informacije o neispravnosti vode pojavile su se nakon što je veliki broj građana zatražio ljekarsku pomoć usljed stomačnih tegoba, što su još jučer demantovali iz komunalnog preduzeća ali i Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

”Mislim da su to neke insuacije koje su  nepotrebne u Gradu Goraždu. Naravno ljudi mogu komentarisati ,mogu zvati, ali poluinformacije koje se kruže na društvenim mrežama je sasvim neozbiljno takvu paniku kod građana praviti. Mi smo odmah po ovom pitanju bili u kontaktu  sa direktorom JKP”6 mart” i saq direktoricvom Zavoda dr. Medinom Bičo koja je izvršila testiranje vode i analizu, koji  se svakako svaki dan rade i voda je ispravna. Zvali smo i druge epidemiološke zavode ako treba da se utvrdi da struka kaže svoje i rečeno nam je da je voda  ispravna i  pitka“ – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Direktor JKP „6.mart“ Goražde Haris Šalo naglašava da kao direktor preduzeća koje vrši vodosnabdijevanje, ništa nije prepustio slučaju

„  Malo je ružna situacija da svako sebi daje za pravo da komentariše. Ja kao direktor nisam smio dati izjavu tek tako dok nisam provjerio sa krovnom institucijom koja vrši analize naše  vode koji su potvrdili i mi te nalaze imamo kod sebe da je voda ispravna da nema nikakvih nepravilnosti zbog kojih bi se trebalo  apelirati na građane da voda nije za piće. Razumijem građane kad imaju neke sumnje, ali stručni ljudi  koji se nalaze na određenim funkcijama, službena lica sebi su dala za pravo da  komentarišu da voda nije ispravna i da nije za piće što je jedna jako opasna informacija koja se plasirala u javnost da izazove nemir među građanima što nikako nije dobro. Ja kao direktor komunalnog preduzeća sigurno  ću stati u odbranu preduzeća i neću dozvoliti da se za vrijeme mog mandata dodatno  narušava njegov ugled“ – kazao je Šalo.

Naglasio je da je preduzeće svakodnevno u kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo kao krovnom ustanovom koja po ugovoru vrši analizu vode.

„ Mojim dolaskom, možda  u prvoj sedmici mandata, kontaktirao sam direktoricu Medinu Bičo i  zamolio je da u slučaju pojave nakakvih nepravilnosti odmah reaguje jer najmanje nas košta to što ćemo  mi reći ljudima vodom se možete samo kupati i koristiti za  tehničke svrhe, a nismo mi nikakve ni ubice ni beskičmenjaci da se ušutimo za tako krupnu stvari, to je suludo govoriti. U svakom slučaju svi nalazi pokazuju da je voda ispravna, mi pojačano radimo i u svojoj laboratoriji svako dva sata,  a i  Zavod  radi pojačanu kontrolu kvaliteta vode koja je ispravna i za piće.  Ja lično pijem vodu, koriste je moji ukućani i apelujem  na sve građane da slobodno mogu da koriste ovu vodu i da ne nasjedaju na neke špekulacije“ – kazao je direktor JKP „6.mart“.