Zbog nedostatka novca upitan odlazak goraždanskih planinara na međunarodno takmičenje u Rumuniju

Goraždanski planinari I ove godine trebali bi predstavljati BiH na Međunarodnom orijentiring prvenstvu jugoistočne Evrope koje će se održati od  23. do 28. avgusta u gradu Victorija u Rumuniji. Međutim, u klubu naglašavaju da je već  postala uobičajena praksa da je njihov odlazak upitan zbog nedostatka finansijskih sredstava, obzirom da je I ovoga puta izostala očekivana podrška nadležnih institucija.

Predsjednik PK “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić napominje da je plasman ostvaren zahvaljujući dosadašnjim odličnim rezultatima goraždanskih takmičara koji su u Moldaviji 2019. godine osvojili zlatnu, a potom I srebrnu u Zagrebu. Iako se raduju mogućnosti odlaska u Rumuniju, po riječima Šovšića, ona je zbog nedostatka sredstava,  svedena na minimum, a na put bi trebali krenuli 23. avgusta

“  Da bi učestvovali na jednom takvom prvenstvu morali  smo se prijaviti na javni poziv države koja organizuje, tri – četiri mjeseci ranije, a u aplikaciji smo morali navesti  koliko I koje  osobe će doći, jer takva je procedura. Sve smo to uradili na vrijeme, a da je bilo mogućnosti ranije uplate I kotizacija I smještaj bi bili jeftiniji. Na vrijeme smo se obratili I nadležnim institucijama ali kod nas je već postala praksa da mi do zadnjeg dana ne znamo hoćemo li ići,  jer do ovog trenutka nemamo ni marku, a treba puno novca, za cijelu ekipu bi trebalo 8.000 KM” – pojašnjava Šovšić.

Napominje da su zbog nedostatka finansija od takmičenja  već ranije odustale ekipe iz Tuzle I Bosanke Krupe.  Iz Goražda je za učešće  prijavljena šestočlana ekipa koliko ih je učestvovalo I u Moldaviji I Zagrebu,  ali sve je izvjesnije da će u Rumuniju, pod uslovom da se obezbjede sredstva, putovati tek dva takmičara, kako ne bi izostalo učešće BiH koja će domaćin ovog prestižnog takmičenja biti naredne godine.

” Znamo da je finansijska kriza, naš Savez, kao i svi ostali u BiH,  nemaju na računu ni marke, zašto – ne znam.  Mi smo odlučili da pošaljemo dva takmičara jer BiH je dobila organizaciju ovog takmičenja sljedeće godine u Sarajevu, tako da ne bi imalo smisla da  ove godine nemamo predstavnika koji će nositi zastavu BiH i našeg kluba. Prošle godine podrška je stigla u zadnji čas od Vlade BPK i Gradske uprave, pa možda bude i sada, ali kada ne radite to na vrijeme, onda to nije to, ali nadam se da će bar neko prepoznati značaj ovog uspjeha i pomoći nam” – kazao je predsjednik PK ”Goražde – Maglić”.