Potpisani ugovori o sufinansiranju projekata lokalnih zajednica

–  Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde Aida Obuća sa gradonačelnikom  Grada Goražde Ernestom Imamovićem  i načelnikom  općine  Pale u Federaciji BiH Alminom  Ćutukom dans je potpisala ugovore o sufinansiranju i namjenskom utrošku sredstava za realizaciju projekata koji će doprinjeti poboljšanju infrastrukture i uslova života stanovništva na području kantona. Potpisivanju je prisustvovao i ministar za privredu Haris Salković.

U skladu sa planom  i programom utroška sredstava u sektoru vodoprivrede za 2022.godinu, podržana su dva projekta Grada Goražde za čiju implmentaciju su odobrena finansijska sredstva u iznosu od 159.000KM .  Iznos od 100.000KM odobren je za sufinansiranja prve faze  projekta „Izgradnja sistema za snadbjevanje vodom naselja Laleta, Budići i Doca” dok  59.500KM izdvojeo za sufinansiranje projekta „Izgradnja rezervoara u naselju Crkvine“.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglasio je značaj realizacije pomenutih projekata

’’Toga su najviše svjesni  građani koji u nekim dijelovima Grada Goražda nemaju redovno vodosnabdjevanje. Mi smo se kao Gradska uprava  potrudili I evo prepoznati smo i direktno sa velikim investicijama od  BPK Goražde I ministarstva za privredu I u toj osnovi smo završili I prvu fazu potisnog cjevovoda. Drago mi je da smo danas potpisali ove ugovore i idemo u  realizaciju, građevinska sezona nadam se da će što više trajati  i da će nas vrijeme poslužiti. Radujemo se saradnji, intenzivna je i udruženim snagama možemo prepoznati sve one probleme koji tište građane i prioritete poredati te u konačnici rješavati te izazove” – kazao je Imamović.

Kroz Program utroška sredstava sa ekonomskog koda Vlade BPK Goražde namjenjenom za transfere drugim nivoima vlasti, podržan je projekat općine Pale u FBiH Uređenje lokalnih putnih pravaca“ za čiju realizaciju su odobrena finansijska sredstva u iznosu od 86.496,00KM.

Premijerka BPK Aida Obuća naglasila je da i današnje potpisivanje ugovora predstavlja jedan vid dobre saradnje Vlade BPK Goražde sa nižim nivoima vlasti u tom kantonu jer, kako je kazala, činjenica je da bez finansijske podrške većina projekata na nivoima lokalnih zajednica ne bi mogla biti realizirana.

„Vlada BPK Goražde podržava sve aktivnosti lokalnih zajednica za koje one pokažu interes, a potpisivanjem ovih ugovora nadam se da će biti realizvani projekti na čiju realizaciju su dugo čekali građani našeg kantona. Također, ono o čemu smo se  danas složili a u konačnici  i dogovorili jeste  da  udruženim sredstvima kantona, lokalnih zajednica u njegovom sastavu te sredstvima   sa nivoa Federacije BiH,   zaista možemo realizovati značajne projekte od kojih će benefite osjetiti svi građani BPK Goražde”-naglasila je premijerka BPK Goražde.

Rok za implementaciju projekata je 31. decembar 2022.godine.